Rusi preuzimaju Železaru u martu?


26. februar 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Direktor ruskog Uralvagonzavoda Oleg Sienko saopštio je da će to preduzeće u toku marta doneti konačnu odluku o preuzimanju srpske “Železare Smederevo”.

Sienko je rekao da rukovodstvo Uralvagonzavoda još obavlja preliminarne procene vrednosti srpske železare, i na osnovu toga će ruska kompanija usvojiti konačnu odluku o tom poslu, objavljeno je na ruskom sajtu maonline.ru.

Prema rečima Sienka, “Železara Smederevo” se nalazi u krajnje teškom ekonomskom položaju.

Srpske vlasti do kraja ovog meseca treba da dobiju prijave potencijalnih strateških partnera koji su zaintresovani za preuzimanje “Železare Smederevo”.

Vlada Srbije prvi tender za prodaju železare objavila je u aprilu prošle godine, a rokovi su više puta produžavani da bi se privukao što veći broj zainteresovanih.

Srpska vlada namerava da proda 75 odsto “Železare Smederevo”, a preostalih 25 odsto da zadrži.

Vlada Srbije kupila je “Železaru Smederevo” u januaru 2012. godine od američke kompanije Ju-es stil, i to za jedan dolar, jer su imali loše finansijske rezultate i gubitke zbog pada cene čelika na svetskom tržištu.

Smederevska železara je, pod imenom Sartid, prodata Ju-es-stilu u martu 2003. za 23 miliona dolara. U maju ove godine Železara će obeležeti stotu godišnjicu postojanja.