Rusi jedini zainteresovani za Železaru


15. decembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – U prvom kvartalu naredne godine trebalo da bude potpisan ugovor sa ruskim Uralvagon zavodom o kupovini Železare Smederevo.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da su intenzivirani razgovori sa predstavnicima Uralvagon zavoda koji se jedini javio na tender za strateškog partnera smederevskoj Železari i izrazio uverenje da će ugovor uskoro biti potpisivan.

– Za sada sve ide u dobrom pravcu – kazao je Dinkić.

Početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije, sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane za potencijalnog strateškog partnera Uralvagonzavod i da prikupe informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.

Vlada je 28. oktobra ove godine produžila tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo do 26. decembra, sa rokom za podnošenje prijava do 2. novembra, s tim što je rok za dostavljanje obavezujućih ponuda 26. decembar.

Raniji rok za dostavu obavezujućih ponuda na tenderu za izbor strateškog partnera Železare, koji je raspisan 8. oktobra, bio je 26. oktobar, a do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnelo zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod.

Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje su u 2011. imale prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

Ponuđači su morali da imaju ukupnu vrednost imovne od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara.

Američki “Ju-Es stil” prodao je u januaru Železaru Smederevo Vladi Srbije za jedan dolar, zbog pada prihoda i profita, a nedavno je prodao i železaru Košice u Slovačkoj.