Ribolov: Slabi ulovi u mutnom


19. maj 2012. DRUŠTVO – Na Dunavu kod Smedereva dobijao se uglavnom sitan smuđ. Bela riba se uspešnije peca noću, dok po danu gotovo sve mamce napada „peš„, saznajemo od Ivana Milovanovića.

U požarevačkoj radnji „Kod dva soma” kažu da je na vodama u Braničevu zbog lošeg vremena bilo malo ribolovaca.

Na Toploj Mlavi kod Starog Kostolca povremeno se pecaju babuška i bela riba, a na Dunavu padne pokoji smuđarak. I na Dunavu u okolini Velikog Gradišta smuđ nije pri apetitu. U „Lovu i ribolovu” saznajemo da su se na lokalitetima Garda i Baba javljali samo sitni primerci, a slabo je i oko Golupca. Na Srebrnom jezeru i po kiši grize bodorka.

Slađan Nikolić iz Rabrova javlja da na Peku zbog visokog vodostaja od ozbiljnog pecanja nema ništa. I Velika Morava je u porastu. Pomalo se pecalo jedino na okolnim šljunkarama i barama.

Na jezeru Ćelije radi bela riba, koju su najuporniji i po kiši pecali na plovak i fider. Babuška se javljala samo noću, a na „džig” udari pokoji smuđ. Na Zapadnoj Moravi kod Kruševca bilo je ulova šljivara.

Od Dragana Zdravkovića saznajemo da se na kraljevačkom delu Zapadne Morave dobijaju kaugler, nosara i pokoja štuka, koja je aktivna i na okolnim barama, naročito u Podunavcima. Sitna bela riba se javljala i na Ibru.

Naglo zahlađenje i kiša su „presekli” ribu na Garaškom jezeru i ostalim akumulacijama u okolini Aranđelovca, pa se ulovi svode na poneku bodorku i babušku, rekao nam je Đorđe Stanić.

Sava kod Šapca raste, pa u narednim danima na ovim terenima neće biti uslova za ozbiljan ribolov. Na Savici u Drenovcu još pecaju babuška i bodorka, a ulova je bilo i na Mišarskoj šljunkari i velikoj bari u Vukošiću. Na Tabanovačkoj šljunkari je pao som od 32 kilograma, koji uprkos lovostaju nije vraćen u vodu, javlja Dragiša Andrić Mele i dodaje da se u zabrani pecao i šaran.

Vlada Tadić kaže da se na Drini kod Loznice pecala sitna bela riba, ali tokom vikenda na ovim terenima ne treba očekivati ulove vredne pomena.

Ništa se ne dešava ni na Drini kod Bajine Bašte. Reka je velika i mutna, a lovostaji se poštuju, navode u „Belviju”.

Prema rečima Miodraga Radojičića iz Niša, na Batušinačkim barama i Oblačinskom jezeru sitan karaš radi na glistu. Na Bovanskom jezeru je u danima bez kiše bilo ulova žutooke i manjeg smuđa, koji je udarao na silikonce i repić od kedera.

Južna Morava i sve njene pritoke u leskovačkom kraju su mutne kao oranje, pa je ribolova bilo samo na zatvorenim vodama. Na Barju se smuđ dobijao isključivo noću, Brestovačko jezero daje belicu, dok na Jelašničkim barama padne i pokoja štuka, javlja Bratislav Kodalović.

Izvor: pressonline.rs