“Noć muzeja” u Smederevu


18. maj 2012. KULTURA – Izvor: FoNet – Povodom četvrte smederevske Noći muzeja, javnosti su predstavljeni programi koji će biti organizovani u Muzeju Smederevo, Narodnoj biblioteci, Galeriji savremene umetnosti, Smederevskoj tvrđavi i Turističko-informativnom centru u glavnoj pešačkoj zoni.

Organizatori su od planiranih programa izdvojili izložbu – Jedan dan u životu praistorijskog čoveka, koju je u kratkom osvrtu predstavila fizički antropolog i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu dr Sofija Stefanović.

Autorski tim naučnika iz Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu predstaviće čudesni svet Lepenskog vira, jedinstvenost i kulturu naših praistorijskih predaka.

Galerija savremene umetnosti predstaviće u Noći muzeja već postavljenu izložbu Vokovizuel Vladana Radovanovića.

Programi Narodne biblioteke Smederevo biće organizovani pod nazivom Bud(n)i uz knjigu.

Uz prezentaciju pod imenom Narodna biblioteka Smederevo u kulturnom identitetu grada, biće predstavljene i dve izložbe – Đura Jakšić (1832-1878) S perom u ruci stekao sam sebi u radu glas i Srpska periodika Narodne biblioteke Smederevo (1824-1945). Knjižara će davati popust na kupovinu knjiga od 20 odsto, a upis novih korisnika moći će da se obavi za 350 dinara.

Turističko-informativni centar organizovaće Izložbu fotografija starog Smedereva, a posetiocima će biti omogućeno fotografisanje sa despotom Đurđem (Brankovićem) i despoticom Jerinom.

Mali grad Smederevske tvrđave biće Muzički dvorac – obojen muzikom i svetlom, po rečima organizatora, biće predivan ambijent za laganu istorijsku šetnju i prijatnu subotnju zabavu.

Osim toga, na kuli Jezavskog bedema predstaviće se mladi gitaristi Smedereva, a pozvani su i svi zainteresovani Smederevci i njihovi gosti, da ponesu svoju akustičnu gitaru i prikažu svoje muzičko umeće.

Kancelarija za mlade (KZM) najavila je, takođe u Smederevskoj tvrđavi, program pod nazivom Ispričaj prijatelju urbanu legendu svog mesta, svoje zemlje.

Članovi KZM Smederevo promovisaće jednu od predstojećih aktivnosti – snimanje dugometražnog filma koji će biti u žanru horor – komedije i biće maskirani u skladu sa ulogama koje će igrati u pomenutom filmu.

Organizator je saopštio da se slučaju loših vremenskih uslova programi u Smederevskoj tvrđavi neće održati.

Generalni pokrovitelj četvrte smederevske Noći muzeja je grad Smederevo, a svi programi su besplatni.