Rezultati I kola VII Smederevske lige u streljaštvu


27. decembar 2014. SPORT – U prvom kolu VII Smederevske lige u streljaštvu, održanom u petak 26. decembra na Strelištu u Sportskoj hali Smederevo, duple pobede ostvarili su prošlogodišnji ekipni pobednici lige. Kod seniora trijumfovala je ekipa „Kore Mig“ (u sastavu Novica Petrović, Saša Ilić, Radoslav Mirković i Filip Sitaš (rezerva)) sa 544 kruga, a kod seniorki ekipa „New Press“ koja se prošle godine takmičila pod imenom Prijatelji NSGNM (Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine), (u sastavu Marija Aničić, Jelena Tasić, Ljiljana Adžić i Milica Luković (r.)) sa 504 kruga. Strelci ovih ekipa bili su najbolji i pojedinačno, Novica Petrović sa 188 krugova, Jelena Tasić sa 181 krugom, koja je imala više centara od drugoplasirane Marije Simić („Heroj Srba“). Kod seniora drugi je bio Nikola Simić, koji nastupa za „Želvoz“, sa 183 kruga. I treća mesta osvojili su takmičari ekipa „Kore Mig“ Saša Ilić sa 179 krugova i „New Press-a“ Marija Aničić sa 169 krugova. Ekipno druga mesta su pripala ekipama „Želvoza“ (Nikola Simić, Dragan Florić i Goran Nikolčević) kod seniora sa 532 kruga i „Heroj Srbe“ (Marija Simić, Marija Branković i Aleksandra Čelik) kod seniorki sa 501 krugom. Treća mesta osvojili su Prijatelji NSGNM (Borivoje Provčin, Siniša Radanočević, Dragan Gačpar i Jugoslav Petrović (r.)) sa 517 krugova kod seniora, a kod seniorki ekipa „Železare“(Jelena Rajković, Marina Vasić, Milica Dragić i Vinka Cvetković (r.)) sa 489 krugova.

Ukupno je nastupilo 57 strelaca u obe konkurenecije. Seniora je bilo 35, seniorki 22. Od ove godine po Pravilniku lige, učenici srednjih škola ne mogu da se takmiče u pojedinačnoj konkurenciji, a ekipa može da ima samo jednog srednjoškolca u sastavu. Tako da je ukupan broj strelaca u konkurenciji za pojedinačni plasman i finale umanjen za broj srednjoškolaca u obe konkurencije. Ekipno, takmiči se 11 ekipa seniora i 6 ekipa seniorki, a prvi put u ligi učestvuju i strelci koji nisu iz Smedereva. To su članovi Streljačkog kluba „Aranđelovac“. U sledećem kolu nastupiće i muška ekipa smederevske „Elektromorave“ koja ima strelce za visok plasman i medalje.

U okviru svečanosti otvaranja sedme Smederevske lige u streljaštvu obeležen je jubilej 40 godina u streljaštvu Ljiljane Adžić. Na njenih 40 godina aktivnog bavljenja streljaštvom podsetio je Vladimir Pavlović, sekretar penzionerske organizacije „Želvoza“, a govorio je i Ljubinko Ćetković, koji je pisao za novine „Metkos“ o smederevskim sportistima. Ljiljana Adžić je svoju sportsku karijeru započela 23. decembra 1974. godine kao strelac SD „Smederevo“, a kasnije i SK „Heroj Srba“. U svojoj 40-godišnjoj karijeri osvojila je 45 medalja, 21 pehar, 3 plakete za životno delo i „Bronzanu metu“ Streljačkog saveza Srbije, povodom 125 godina SSS. Prva je žena iz Smedereva koja je postala streljački sudija. Od 2010. godine obavlja funkciju predsednika SK „Heroj Srba“ i od prošle godine takmiči se u Smederevskoj ligi kao član ekipe „New Press-a“ (prošle godine „Prijatelji NSGNM“). Od prijatelja oba kluba dobila je na poklon sat za 40 godina u streljaštvu.

Sedmu Smederevsku ligu u streljaštvu otvorio je Siniša Mašović, predsednik Streljačkih saveza Srbije i Smedereva i Streljačke družine „Smederevo“, rekavši između ostalog, da je i ova Smederevska liga u streljaštvu koja se održava po sedmi put, jedna mala kockica u mozaiku streljačkog sporta u Srbiji koji je jedan od naših najuspešnijih olimpijskih sportova.

Liga se nastavlja sledeće godine, 16. januara, kada će se održati drugo kolo.