Radnici “Želvoza” upali u Skupštinu Smedereva, gradonačelnica isterala novinare


14. mart 2016. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Pošto ni posle tri nedelje nisu dobili odgovor molbu da im gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović pomogne u organizovanju sastanka u Ministarstvu privrede, stotinak radnika „Želvoza“ uputilo se u smederevsku gradsku kuću.

– Nismo upali, ušli smo mirno, kada su portiri videli koliko nas je odustali su od pitanja da li imamo poziv i kod koga idemo – objašnjava Milan Nešković, jedan od radnika firme koja je prošlog leta, posle dugogodišnje agonije, završila u stečaju.

Od odlaska „Želvoza“ u stečaj, život zaposlenih postaje još komplikovaniji. Jer, kada su ostali bez posla, posle mnogo natezanja i cenkanja, po odluci Vlade isplaćene su im kolike-tolike otpremnine, ali ne i višegodišnje zaostale zarade. Pri tom, i staž im je ostao nepovezan za poslednje četiri godine. O svemu tome hteli su da porazgovaraju sa onima iz Vlade i raznih ministarstava koji su im uoči prošlih izbora obećavali „da će sve biti sređeno“. Žele da čuju iz prve ruke gde je zapelo, a kako njihove zahteve za prijem i razgovore, kako tvrde, u Beogradu ignorišu, zamolili su gradonačelnicu Smedereva za posredovanje.

Kada su ušli u zgradu, nije mnogo prošlo, stigla je i gradonačelnica.

– Saslušala nas je, u dva navrata je telefonom pričala sa nekim iz Beograda i onda nam saopštila da je za utorak popodne dogovoreno da našu delegaciju primi državni sekretar u Ministarstvu privrede. Tamo ćemo da izložimo naš stav, pa da vidimo da li imaju neki predlog kako da to rešimo. Fabrika je priznala naša potraživanja, sud ih je potvrdio, samo mi od toga nemamo nikakve vajde, nema ni para ni povezivanja staža – kaže Dragan Golubović.

Sve ovo prenosimo iz usta onih koji su prisustvovali sastanku sa gradonačelnicom, jer novinari ne da nisu bili pozvani nego, ispostavilo se, nisu bili ni poželjni. Prvo je salu za sastanke morao da napusti novinar „Smederevskih novina“, sporno je bilo što navodno nema akreditaciju za praćenje Gradske skupštine, a kada je foto-reporter „Blica“, koji ovu akreditaciju ima, ušao sa aparatom, usledila su pitanja:

– Šta ovaj čovek radi, ko je vas pozvao? – pitala je gradonačelnica, ne ostavljajući mesta dilemi o tome da li je prisustvo novinara i informisanje javnosti o ovom skupu poželjno.

Posle novinara, zgradu Gradske uprave su vrlo brzo napustili i radnici „Želvoza“. Mirno, kako su i ušli. Ako i posle ovog sastanka sa predstavnicima Vlade i ministarstava ne bude koristi, kažu, tu je uvek Strazbur.

Fabrika im ostala dužna milione

Ukupno 1.672 bivša radnika „Želvoza“ potražuju 4,7 miliona evra za neisplaćene zaostale zarade i druga primanja koja su im sledovala dok su bili zaposleni. Najveći deo duga pada na teret države, koja je posle poništavanja privatizacije „Želvoza“ – preuzela staranje nad ovom firmom.