Veljko Ilić na postolju sa olimpijcima


14. mart 2016. SPORT – Sa dve medalje, zlatom u juniorskoj i bronzom u seniorskoj kategoriji, petnaestodišnji strelac „Smedereva“ puškom Veljko Ilić, najprijatnije je iznenađenje najvažnijeg streljačkog takmičenja u ovom delu sezone. Na Prvenstvu Srbije u A programu, koje je održano prošlog vikenda u Kragujevcu, Ilić je prvog dana takmičenja osvojio zlatnu medalju u kategoriji juniora, a sledećeg dana je najpre, za skoro 2 kruga, sedmi put u sezoni, oborio lični rekord za skoro 2 kruga i sa 621,2 kruga plasirao se u finale kao peti i izašao iz njega sa bronzanom medaljom. Uspešna je bila i ekipa seniorki pištoljem „Smedereva“ koja je petu godinu za redom (2012, 2013, 2014, 2015, 2016) osvojila vicešampionsku titulu.

Petnaestogodišnji Veljko Ilić, jedini je smederevski strelac koji se okitio sa čak, dve medalje na Prvenstvu Srbije vazdušnim oružjem u A programu, koje je održano proteklog vikenda u hali „Šumadija sajam“ u Kragujevcu. Na najvažnijem domaćem takmičenju u ovom delu sezone Ilić je najpre, prvog dana takmičenja osvojio juniorsko zlato puškom. Sa rezultatom od 616,2 kruga u finale se plasirao kao treći. Trijumfovao je sa 204,9 krugova ostavivši na drugom mestu Miloša Ivanovića iz Streljačkog kluba „Čika Mata“ iz Kragujevca sa 1,4 kruga prednosti. Bronzu je osvojio takođe kragujevački strelac i reprezentativac Stevan Jovanović. Ukupno je učestvovalo 39 juniora.
Drugog dana dana takmičenja kada su nastupale seniorske kategorije, Veljko Ilić je najpre, sedmi put u ovoj sezoni oborio svoj lični rekord! Popravio ga je za 1,9 krugova (stari 619,3 kruga) i sa 621,2 kruga kao peti se plasirao u finale u kome je gađao rame uz rame sa srpskim reprezentativcima i olimpijcima. U finalu je sve vreme bio u gornjem delu tabele, na prva tri mesta i samo jednom četvrti. Hrabro se borio i nije dozvolio da ispusti medalju. Bila je to bronza koja je zasijala zlatnim sjajem. Bolji od njega bili su samo reprezentativci i olimpijci Milutin Stefanović, iz kragujevačkog „Čika Mate“ i Milenko Sebić, iz beogradske „Crvene zvezde“. Ukupno je učestvovalo 38 seniora.
– Za ovo takmičenje spremao sam se veoma dugo. Imao sam mnogo treninga koji su dugo trajali. Ulagao sam veliki napor, što se na kraju i isplatilo. Kao junior, u subotu sam u finale ušao bez problema. U finalu sam imao tremu, ali uspeo sam nekako da je smirim, izdržim do samog kraja i izađem kao pobednik. U nedelju sam znao da ako malo podbacim, neću ući u finale, tako da sam dao sve od sebe i pucao novi lični rekord, skoro 2 kruga viši od prethodnog. U finalu sam imao tremu, ali sam nekako uspeo da je suzbijem i nisam je mnogo osetio. „Ubio“ sam dosta muševa i devetke su bile jake što mi je pomoglo da osvojim bronzanu medalju. S tim sam ja prezadovoljan i sa ovim vrednim medaljama bližim se završetku vazdušne sezone, kaže Veljko Ilić.

Uspešna je bila i ekipa seniorki pištoljem „Smedereva“ koja je petu godinu za redom osvojila vicešampionsku titulu sa ukupnim rezultatom od 1098 krugova. Sastav ekipe je bio isti kao na poslednja dva prvenstva. Jasmina Milovanović 378, Ana Alentijev 363, Ana Todorović 357. Seniorska ženska ekipa „Crvene zvezde“ (Jasna Šekarić 381, Zorana Arunović 369, Teodora Simić 375) u Kragujevcu je odbranila titulu, četvrtu od 2012-te, sa ukupnim rezultatom od 1125 krugova. Krug manje od naše ekipe, na trećem mestu, bila je ekipa Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda (Danijela Mrdović 368, Biljana Markoš 366, Anđela Matejić 363).

Pojedinačno Jasmina Milovanović se u finale plasirala kao četvrta sa 378 krugova i kao četvrta je i izašla iz finala, pa nije uspela da odbrani dve vicešampionske titule koje je osvojila dve poslednje godine za redom. Iako je u prvom delu finalnog gađanja bila u samom vrhu tabele, jedan loš hitac, 14-ti po redu, pogodila je veoma slabih 8,3, i u sledeća dva nije uspela da se rezultatski popravi i eliminisana je. Medalje su osvojile reprezentativke Srbije, srebrne sa poslednjeg evropskog šampionata u Đeru: Brankica Zarić, iz Streljačkog kluba „Valter pistols“ iz Kikinde, Zorana Arunović iz „Zvezde“ i Bobana Veličković iz „Bora 030“. Alentijeva je bila 14-ta, Todorovićeva 20-ta. Ukupno je nastupilo 24 seniorke.

Prethodnog dana, kao i Jasmina Milovanović, „stativu je pogodila“ i Ana Todorović. Eliminisana je iz finala posle 16-og hica. Za 0,1 bolja od nje je bila Lea Aleksić iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“. Srebro je osvojila Neda Sarić iz Streljačkog kluba „Kikinda“, a zlato Teodora Simić iz „Crvene zvezde“. Tako ni Todorovićeva nije uspela da odbrani bronzanu medalju sa prošlogodišnjeg državnog prvenstva. Nastupilo je ukupno 24 juniorke.
Rezultati ostalih strelaca „Smedereva“ u juniorskim kategorijama: pištoljem Petar Adamović 18-ti (509 krugova), puškom Iva Jovanović 22-ga, (397,5 krugova), Natalija Tasić 29-ta (395 krugova), Jovana Lazić 51-va (372,6 krugova). Sve tri juniorke pucale su i u seniorskoj kategoriji: Tasićeva 39-ta (395 krugova), Jovanovićeva 45-ta, (388,9 krugova), Lazićeva 47-ma (374,8 krugova). Ekipno su bile 10-te u juniorskoj i 12-te u seniorskoj kategoriji.
Strelci „Smedereva“ svoje uspehe dele sa trenerima Nikolom Simićem, Bobanom Marinkovićem i Mitjom Grgićem (lični trener Jasmine Milovanović). Smederevskom timu, na poziv organizatora takmičenja, u nedelju se pridružila i Marija Aničić u ulozi konferansijea na finalnim gađanjima.

Mlađe kategorije strelaca sledećeg vikenda očekuje nastup na regionalnom prvenstvu u B (razvojnom) programu, koje je kvalifikaciono za Prvenstvo Srbije, koje će se održati 2. i 3. aprila. Pre državnog prvenstva održaće se i Finale Kupa Streljačkog saveza Srbije u B programu, poslednjeg vikenda u martu. Plasman u finale su ostvarili: u kategoriji pionirki vazdušnom puškom: Natalija Tasić, kao četvrta sa 17 bodova (10-7-0) i Iva Jovanović, kao šesta sa 12 bodova (12-0-0). U kategoriji kadetkinja, standardnom vazdušnom puškom, Tasićeva se plasirala kao peta sa 12 bodova (1-4-7). Veljko Ilić u kategoriji kadeta plasirao se kao prvi sa 30 bodova (12-12-6), a u kategoriji mlađih juniora kao drugi sa 27 bodova (10-12-5). Ana Todorović se plasirala kao deseta u kategoriji mlađih juniorki sa 8 bodova (5-3-0), a Petar Adamović u kategoriji mlađih juniora kao osmi sa 8 bodova (0-8-0).

Foto: Đorđe Janjić (Streljačka družina “Novi Sad 1790”)