Protest učenika: Protiv nepravde uz svoje profesore


26. februar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Učenički parlament smederevske Gimnazije saopštava da će u petak, 27. februara, sa početkom u 12 časova, organizovati protest sa ciljem da se pokaže jedinstvo u neslaganju sa novonastalom situacijom i uvođenjem prinudnih mera u ovu srednju školu. Navode da će okupljanje biti organizovano u okviru škole i potpuno isključuju svaku sumnju da su na bilo koji način izmanipulisani.

-Učenički parlament je, zbog novonastale situacije, danas održao svoju sednicu, i to, naglašavam, bez prisustva ijednog profesora ili zaposlenog. Sa nama nije bila ni profesorka koja je moderator i inače zadužena za naš rad – rekla je za naš portal Nevena Petrović, predsednica učeničkog parlamenta Gimnazije.
U saopštenju koje nam je prosleđeno navodi se da se parlament, kao i većina učenika, ne slaže sa uvođenjem prinudnih mera, te da će svoj bunt iskazati kroz sutrašnji protest kojem će prisustvovati đaci svih razreda smederevske Gimnazije.

-Ovim se ograđujemo da među nama postoji bilo ko odgovoran za protest, bilo koji lider ili profesor koji nas predvodi. Na protest dolazi isključivo svako ko želi, bez bilo kakvog primoravanja. Manipulacija profesora, nad učenicima, potpuno je isključena, jer sve ovo nastalo je spontano. Nastalo je tako što smo svi osetili potrebu, da se borimo protiv nepravde, te ćemo to probati na svaki legalan način – navodi se u saopštenju i dodaje:
-Cilj našeg okupljanja biće to da pokažemo jedinstvo škole, i to da osim profesora, i mi ovo smatramo nepravdom. Ne želimo da se borimo samo protiv toga što je direktor razrešen funkcije, kao i školski odbor, već i protiv političkog uticaja u našem gradu. Naše okpuljanje, proći će bez incidenata i bez bilo kakvog paradiranja. Biće to samo još jedan od znakova da se nešto mora promeniti. Zbog toga, pozivamo i medije, kako bi svi uvideli našu slogu, saznali za šta se borimo i pomogli nam u ostvarenju našeg cilja. Većina firmi i fabrika, žele pobeći od svog direktora, ali mi našeg direktora ne damo! – zaključuje se u saopštenju Učeničkog parlamenta Gimnazije.

Podsećamo, zbog odluke profesora da radikalizuju svoj protest posle uvođenja prinudne uprave i obustave rad, sutra u Gimnaziji neće biti održana nastava, ali će, kako saznajemo, zaposleni biti na svojim radnim mestima.