Gimnazija: Kuma pripravnica postavljena za direktorku, od sutra štrajk


26. februar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Radmila Trajković, koja je odlukom ministra prosvete imenovana za vršioca dužnosti direktora smederevske Gimnazije, o čemu je naš portal pisao, je pripravnica, bez položenog ispita za licencu nastavnika, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare kolektiva ove škole. Protest i nezadovoljstvo zbog ove, i odluke ministarstva da razreši školski odbor i dosadašnjeg direktora, magistra fizike Milutina Vučkovića i u Gimnaziju uvede prinudnu upravu, zaposleni su odlučili da izraze totalnom obustavom rada, od petka 27. februara. Profesori i radnici škole ističu da je ovo bio iznuđen potez i da su se na radikalizaciju protesta odlučili jer zaštitu inetersa škole i integriteta i dostojanstva profesije nisu mogli da obezbede institucionalnim putem.

-Imenovanje za vršioca dužnosti direktora nekoga ko nema licencu za nastavnika je, od strane ministra, potcenjivanje ovog kolektiva, jer ovde 60 ljudi ima ispit za licencu. Takvo lice može da obavlja posao nastavnika, i to najduže dve godine, ali da obavlja posao direktora i kontroliše rad kolega koje imaju licencu, mislim da to čak nije moguće ni po zakonu. Osim toga, ona je bila član školskog odbora koji je razrešen, pa je tako, pored rešenja o razrešenju, istovremeno dobila i rešenje o imenovanju – kaže mr Milutin Vučković, dosadašnji direktor Gimanzije.

Evidentno je, navodi, da je problem napravljen zbog želje lokalne samouprave da utiče na njegov i rad Gimnazije, te da svi zaposleni trpe pritiske zbog njegovog reizbora.

-Pritisci su potekli od gradonačelnice grada Smedereva, ona je još 1. septembra, dok je konkurs trajao pisala ministru da mi ne da saglasnsot. Tad to nije uspelo, pa kad sam dobio saglasnost, onda su krenule ove procedure, koje su dovele do ovakvog ishoda – navodi Vučković.

Protiv razrešenja sadašnjeg direktora i školskog odbora izjasnilo se 56 od 63 člana kolektiva, dok je protiv imenovanja Radmile Trajković za vršioca dužnosti direktora bilo 57 zaposlenih. U Gimnaziji navode da je odluka ministarstva „epilog višemesečnih, kontinuiranih i perfidnih političkih pritisaka, kojima je bila izložena Gimnazija Smederevo, renomirana institucija tradicije duge 144 godine, jedna od najuspešnijih u Srbiji“.

-Mi, profesori i radnici, smatramo da su ovakvom odlukom ministra grubo narušeni naš profesionalni integritet, ugled škole i dostojanstvo prosvete kao delatnosti od presdunog značaja za obrazovanje i vaspitanje mladih naraštaja. Zato smo odlučili da se odupremo ovoj štetnoj i neprihvatljivoj odluci Ministarstva i da branimo ineteres škole i dostojanstvo i integritet profesije. Želimo da sačuvamo ambijent i način rukovođenja koji nam omogućuje da radimo svoj posao najbolje što umemo i možemo, uprkos svemu – navedeno je, između ostalog u zajedničkom saopštenju zaposlenih u Gimnaziji.

Tvrde da su na radikalizaciju protesta i totalnu obustavu rada primorani, jer su se dva puta obraćali ministarstvu, tražeći prijem u pokušaju da razreše nesuglasice i ukažu na upliv politike u život i organizaciju škole, ali da od ministra nisu dobili nikakav odgovor. Smatraju da će za ovakav jedinstven stav ministar imati „više sluha i razumevanja“.

-Ministar je odabrao liniju manjeg otpora: prioritet je bio zadovoljiti apetite lokalnih moćnika i njihovih pulena. Demokratski iskazana volja kolektiva, profesora i svih zaposlenih, njihov uspešan i uzoran rad, visoki profesionalni dometi i dobra organizacija rada ostvareni pod rukovodstvom direktora Milutina Vučkovića, očito su procenjeni kao nešto manje bitno. zapravo potpuno nebitno. Nešto što nije potrebno Gimnaziji, gradu Smederevu i zemlji Srbiji – navode zaposleni i dodaju:

-Mi, profesori i radnici smederevske Gimnazije duboko smo uznemireni i ogorčeni. Naš rad i naše procene i stavovi omalovaženi su i obezvređeni. doveden je u pitanje naš profesionalni kredibilitet. Pretvoreni smo u sitne monete za partokratska potkusurivanja. Teško nam je da stanemo pred svoje učenike: na osnovu kog autoriteta, tako bezočno pogaženog, da ih upućujemo u vrednost znanja, savesnog delanja, poštovanja moralnih principa, kritičkog i slobodnog mišljenja? – pitaju se zaposleni.

Istovremeno, pitaju se „kome smeta jedna škola koja radi dobro i kome smeta direktor koji ima snažnu i neupitnu podršku kolektiva, kao i zašto se stvara problem tamo gde ga nije bilo“.

-Mi ne vidimo nijedan razuman i prihvatljiv odgovor. Odgovori se kriju u sferi političkih interesa i samovolje. Mi ne razmišljamo politički. Mi razmišljamo prosvetarski i prosvetiteljski. Nema boljitka u društvu u kojem su politička podobnost u kumovske veze iznad znanja, sposobnosti i stručnosti. Naš protest je pokušaj da ovo društvo, koje ostavljamo u nasleđe našim đacima, našoj deci, učinimo boljim, poštenijim i perspektivnijim – zaključuju u saopštenju zaposleni smederevske Gimnazije.