Projekcija ekološkog filma „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita“


08. oktobar 2015. KULTURA – Večeras će se u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu održati projekcija ekološkog autorskog filma „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita“. Projekcija se organizuje u saradnji sa Prirodnjačkim društvom „Gea“ iz Vršca, udruženjem građana orijentisanim u svojim aktivnostima na zaštitu prirode i promociju prirodnih nauka. U krug delatnosti društva „Gea“ ulazi i produkcija ekološko-dokumentarnih filmova kakav je, na primer, među ljubiteljima prirode zapažen film „Zaštitimo sove“ iz 2009. godine.

Vršačke planine i Mali rit su dva najveća i najznačajnija zaštićena prirodna područja u opštini Vršac. Na ukupno 5300 hektara čine jedinstvenu ekološku celinu, prostirući se istočno i severoistočno od Vršca, u neposrednoj njegovoj blizini. Živi svet ovog područja veoma je bogat i raznovrstan, sa ukupno 1200 vrsta biljaka, više od 200 vrsta ptica i više od 35 vrsta vodozemaca i gmizavaca.

Milivoj Vučanović – Mile, član je Priridnjačkog društva „Gea“ i čuvar prirode u oba ova područja. Tokom terenskih obilazaka, Mile je kamerom beležio prirodne zanimljivosti i lepote, ali i vredne istraživačke i naučne nalaze. Od snimaka iz perioda 2008 – 2014. godine, u različita godišnja doba, napravio je autorski film „Živi svet Vršačkih planina i Malog rita“.

Film na uzbudljiv način, sa do sada neviđenim kadrovima iz blizine, neposredno i slikovito prikazuje bogatstvo živog sveta i ekoloških odnosa. U netipičnom ambijentu za Banat, mogu se videti sve one vrednosti koje ovaj predeo čine posebnim. Prikazani su i faktori ugrožavanja, ali i pozitivni primeri, kroz aktivnosti volontera PD „Gea“, koje doprinose smanjenju negativnog uticaja čoveka na prirodu.

Ulaz na program je slobodan.