Proizvodnja u železari čeka plovan Dunav


16. februar 2012. PRIVREDA – Nastavak proizvodnje u smederevskoj železari može se očekivati tek kada ponovo bude dozvoljena plovidba Dunavom i kada se okonča talas hladnog vremena.

Predsednik Skupštine društva železare Predrag Umičević precizirao je da će baržama sa rudom i koksom biti potrebno desetak dana da stignu iz bugarske luke Burgas do Smedereva, kako bi bila nastavljena proizvodnja u železari.

Prema Umičeviću, najvažniji zadatak rukovodstva fabrike sada je da osigura nastavak proizvodnje, a operativni deo uprave železare je u ponedeljak utvrdilo dinamiku nabavke repromaterijala.

“Zaleđeni Dunav ne dozvoljava da brodovi sa rudom i koksom stignu u Luku Smederevo i zbog toga je obustavljena proizvodnja. Takođe je od Štaba za vanredne situacije preporučeno je smanjene potrošnje električne energije, pa je i to uticalo na smanjeni obim proizvodnje”, objasnio je Umičević koji je i gradonačelnik Smedereva.

Umičević je ukazao i da će deo repromaterijala, nakon poboljšanja vremenske situacije, stići železnicom. Očekuje se oko 70 kompozicija iz raznih pravaca.

Najveći deo repromaterijala za proizvodnju u železari biće prevezen Dunavom, iz bugarske luke Burgas, gde čeka roba koju je kompanija ranije uplatila.

Umičević je rekao da je trenutna situacija “jako nepovoljna za kompaniju” , pogotovo kad se ima u vidu da železara ima kupce za određene vrste proizvoda i oni čekaju tu robu.

Gradonačelnik i predsednik Skupštine društva železare je izrazio optimizam oko pronalaska novog strateškog partnera za železaru, uz napomenu da Vlada Srbije sa nekim zainteresovanim kupcima već razgovara.

Ukoliko dođe do poboljšanja situacije na svetskom tržištu čelika i rasta cene tog proizvoda to će svakako “približiti novog kupca fabrici”, kazao je Umičević.

U Direkciji Železare Smederevo saopštili su da je u toj fabrici trenutno, nakon što je druga visoka peć 10. februara stavljena u režim “tihog hoda”, angažovan broj radnika dovoljan da radi na održavanju i zaštiti opreme.

U železari nisu, međutim, mogli da preciziraju koliki će broj od ukupno 5.400 zaposlenih koristiti plaćeno odsutsvo i odmor, a koliko će radnika biti angažovano za održavnje opreme.

Izvor: novimagazin.rs