Prodavali nelegalno gorivo, oštetili budžet


06. mart 2013. HRONIKA – Izvor: FoNet – Uprava kriminalističke policije saopštila je danas da je na teritoriji Smedereva, Kragujevca, Pančeva, Jagodine i Beograda uhapsila 10 osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i oštetili budžet Srbije za 9,05 miliona dinara.

Uhapšeni su vlasnik preduzeća “Jelić petrol” DOO Vodice iz Smederevska Palanka D.J, radnik ovog preduzeća S.A, programer S.B, N.V, S.M, D.S, G.D, S.A, vlasnik preduzeća “PAN-PETROL 2000” DOO Vojka iz Beograda D.F. i vozača cisterne S.R.

Osumnjičeni D.J. je, uz pomoć ostalih, kao direktor i vlasnik preduzeća u čijem sastavu je pet benzinskih stanica, kupio više od 217 litara nafte, više od 128 kilograma TNG i 780 kilograma propana.

Robu je dalje prodavao, a promet nije evidentirao u poslovnoj dokumentaciji, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je sebi pribavio protivpravnu korist 35,5 miliona dinara, a budžet Srbije oštetio za iznos pripadajućeg poreza i akciza od 9.051.533 dinara.

U cilju prikrivanja prodaje nelegalnog goriva, osumnjičeni je angažovao S.A. i S.B. da instaliraju elektronske komponenata hardvera i softvera na aparatima za točenje goriva na benzinskim stanicama.

U saopštenju se navodi da je D.J. osumnjičen da je na taj način vraćao brojčanike i tako prodavao nelegalno kupljeno gorivo bez evidentiranja kroz fiskalnu kasu u benzinskoj stanici.