Prodaja Železare proboj u saradnji Srbije i Kine


16. maj 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Premijer Kine Li Kećang čestitao je pobedu na izborima premijeru Aleksandru Vučiću i ocenio da uspešna prodaja Železare “Hestilu” predstavlja nov proboj u saradnji na važnim projektima dve zemlje. Poseta kineskog predsednika potvrđuje naše dobre bilateralne odnose, koji će u budućnosti biti još bolji, istakao je Vučić.

Premijer Kine Li Kećang istako je u pismu da ceni Vučićev angažman u cilju unapređenja saradnje dve države, uključujući i prodaju Železare Smederevo. Vučiću je pismo premijera Kine uručio pomoćnik ministra spoljnih poslova NR Kine Liu Haising.

“Zahvaljujem vam na pismu koje ste mi poslali povodom prodaje Železare Smederevo Hestilu. To u potpunosti pokazuje koliko ste aktivni i odlučni u podsticanju praktične saradnje između Kine i Srbije, što ja visoko cenim. Uspešna prodaja Železare Smederevo Hestilu predstavla nov proboj u saradnji na važnim projektima između naše dve zemlje”, navodi se u pismu premijera Kine.

Li je takođe čestitao Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima..

“Želim da sa vama održavam dobre radne odnose i lično prijateljstvo, kao i da zajedno podstičemo neprekidan razvoj uzajamno korisne saradnje između Kine i Srbije, u korist dva naroda”, ističe Li u pismu.

Poseta kineskog predsednika od izuzetne važnosti

Predsednik Vlade je sa pomoćnikom ministra spoljnih poslova Kine Liuom Haisingom razgovarao o poseti predsednika NR Kine Si Đipinga Srbiji.

“Poseta potvrđuje naše dobre bilateralne odnose, koji će u budućnosti biti još bolji”, istakao je Vučić na sastanku sa kineskim zvaničnikom.

Tokom susreta razgovaralo se i o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti infrastrukture, energetike i telekomunikacija.

Vučić je istakao da je zadovoljan poslovima koje kineske kompanije obavljaju na teritoriji Srbije kada su u pitanju infrastrutkurni projekti.

On je zahvalio na političkoj podršci kineske strane za očuvanje teritorijalnog integriteta i suverenitata Republike Srbije i dodao da Srbija, kao iskren prijatelj, podržava politiku jedne Kine.

Haising je preneo je premijeru Vučiću pozdrave i čestitke predsednika Si Đipinga i premijera Li Kećanga povodom izborne pobede, istakavši da je srpski premijer veliki prijatelj kineskog naroda i da je mnogo učinio za unapređenje kinesko-srpskog strateškog partnerstva.

On je naglasio da je dolazak kineskog predsednika u Srbiju od izuzetne važnosti, jer je to prva poseta nakon 32 godine.

“Predsednik Si Điping svoj boravak u Evropi započeće posetom Republici Srbiji, kako bi pokazao značaj koji Srbija ima za Kinu”, izjavio je Haising.

Vučić je izrazio želju da sa predsednikom Kine poseti Železaru kao najznačajniji primer uspešne saradnje dveju zemalja.