Priznanje smederevskom pesniku


21. novembar 2017. KULTURA – Izvor: Danas – Izdavačka kuća Arka saopštila je da je pesnik i akademik Risto Vasilevski iz Smedereva dobitnik nemačko–ukrajinske nagrade Dijamantski vojvoda, prenosi Podunavlje.info.

Vasilevskom je između 470 nominovanih iz celog sveta dodeljena nemačko-ukrajinska nagrada „de Rišelje – Diamatoviй Dюk” (Dijamantski vojvoda), navodi se u saopštenju.

Smederevskog pesnika je za ovo priznanje nominovala Ukrajinska akademija nauka i književnosti, čiji je redovni član, a nagrada mu je dodeljena za „izuzetno pesničko delo i gromadnu podvižničku delatnost”.

Samo u poslednjih šest meseci, Vasilevskom su dodeljene i međunarodne nagrade: „Nikolaj Gogolj” u Ukrajini, „Mihar Eminesku” u Rumuniji, „Ključevi Prespe” i „Književni val” u Makedoniji.

U poslednjih šest meseci Vasilevski je učestvovao na više međunarodnih festivala poezije. Na Pesničkim noćima u Velestovu, na Struškim književnim susretima i na Petnaestom festivalu poezije mediteranskih zemalja, koji je od 8-12. novembra održan u Jerusalimu, Ramali, Vitlejemu i u nekim drugim mestima u Palestini.

Kako je saopšteno, tom prilikom su mu priređeni posebni portreti koji su izazvali veliku pažnju publike i izdavača. Portrete Vasilevskog objavili su i časopisi „Pesnička noć u Velestovu, „Branuvanja” (Talasanja) i „Braničevo” iz Požarevca.