Koncert Vlatka Stefanovskog


21. novembar 2017. KULTURA – Vrhunski gitarista čije je stvaralaštvo tokom bogate karijere koja traje više od četiri decenije primer autentičnosti, posvećenosti, kvaliteta i stilske rafiniranosti u oblasti gitarske muzike, Vlatko Stefanovski, održaće koncert u Centru za kulturu Smederevo u utorak, 11. decembra sa početkom u 20 sati.

Stefanovski će tokom koncerta izvoditi kompozicije sa svog novog albuma „Maternji jezik“. Radi se o instrumentalnim aranžmanima koje je Vlatko Stefanovski osmislio za akustičnu gitaru i za prepoznatljive kompozicije kao što su „Bistra voda“ , delo stvoreno u njegovoj saradnji sa Bodanom Arsovskim, zatim „Makedonsko devojče“ Jonča Hristovskog, „Uspavanka za Radmilu M“ Gorana Bregovića, „Zošto si me majko rodila“ Steva Teodosievskog, „Pelistersko oro“ Tala Ognenovskog.

Na koncertu će biti izvedene i numere koje predstavljaju gitarske interpretacije dela tradicionalne makedonske muzike koje se nalaze na albumu i koje svedoče o jednom od osnovnih obeležje razvojnog i stvaralačkog puta proslavljenog muzičara.

„Maternji jezik“ je album koji donosi spoj virtuoznosti i emocije, što je nezaobilazno i kada je reč o koncertnim nastupima autora koga ćemo imati prilike da čujemo u Smederevu.

Cena ulaznice za parter Velike dvorane je 800 dinara, a za balkon 600 dinara.

Vlatko Stefanovski se već kao mladi gitarista potvrdio kao značajna autorska pojava u sastavu „Leb i sol“ koji je upisan u istoriju roka na prostorima bivše Jugoslavije. Od sredine devedestih godina počinje da gradi solo karijeru tokom koje, pored snimanja albuma, ostvaruje saradnju sa muzičarima svetskog renomea. Nastupao je sa Londonskim simfonijskim orkestrom, simfonijskim orkestrom iz Lajpciga, Filharmonijom Monte Karla, Orkestrom Slovenske filharmonije iz Ljubljane, simfonijskim orkestrom iz Sofije i drugim renomiranim orkestrima. U polju muzičkog stvaranja, iskustva i istraživanja Vlatka Stefanovskog sreću se rok, džez i etno muzika.