Prevaranti nudili posao u Interpolu


30. novembar 2011. HRONIKA – Policija uhapsila Novicu Đ. i Snežanu T. osumnjičene za više prevara. Javilo se tridesetak prevarenih, sumnja se da ih je više od sto.

Pripadnici smederevske policije uhapsili su u utorak Novicu Đ. (48) i Snežanu T. (38) iz ovog grada, osumnjičene za više prevara. Oni su se, kako nezvanično saznajemo, lažno predstavljali kao službenici Interpola i sumnja se da su prevarili stotinak ljudi obećavajući im posao u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Novica, po profesiji pravnik i bivši radnik gradske uprave u Smederevu, počeo je pre izvesnog vremena da se lažno predstavlja kao savetnik direktora Interpola za Jugoistočnu Evropu. U jednom trenutku krenuo je da „prikuplja kandidate“ za rad u ovoj organizaciji.

– Obećavao im je posao u našem nacionalnom birou Interpola, ali i u švajcarskom – kaže izvor „Novosti“ blizak istrazi. – Govorio im je da će im plata biti od dve do pet hiljada evra. Naravno, prethodno su kandidati morali da prođu obuku, koju je on organizovao ali i navodne bezbednosne provere MUP.

Osumnjičeni je bio vrlo vešt pa je prethodno organizovao i „prijem kandidata“ za obuku, a kako je obećavao, najbolji, koji prođu i provere, moći će da idu dalje, odnosno da pohađaju njegove pripreme za rad u Interpolu.

– Kako bi bio što uverljiviji tražio je od „kandidata“ da dostave uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, kao i biografiju odnosno popularni „si-vi“ – objašnjava naš izvor. – Posle toga bi, ukoliko bi prošli provere, a o čemu ih je on obaveštavao, kretali na pripremnu nastavu.

Snežana T. je predstavljena kao direktorka Interpola za Srbiju i ona je sa Novicom organizovala i obavljala nastavu. Prethodno su zakupljali učionice u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Smederevu, zatim u Srednjoj industrijskoj školi, kao i na Radničkom univerzitetu.

– Polaznici kursa morali su da daju od 200 evra, jer je to navodno „tražio MUP za obradu dokumenata i proveru“, do 3.600 evra za kompletnu obuku – navodi naš izvor. – Do danas se javilo 30 prevarenih, a prema našim saznanjima ima ih više od sto.

Kako bi sve bilo autentično, Novica T. je, čak, pored teorijske, organizovao i praktičnu obuku. Za kandidate je predvideo „test izdržljivosti“, pa je zakupio autobus (koji su naravno polaznici obuke platili) i vodio ih na marš na planinu Ozren. Pored toga, „proveravao“ je i njihovu sposobnost u borilačkim veštinama.

Izvor: Novosti.rs