Potpisan ugovor sa Fincima o zakupu hale


04. mart 2014. PRIVREDA – Izvor: Blic – Grad Smederevo i finska kompanija PKC potpisali su rano jutros ugovor o zakupu hale u kojoj će biti proizvodni pogoni za izradu kablovskih sistema za kamione i automobile.

Gradonačenica dr Jasna Avramović i Suzana Mamiko, direktorka buduće finske fabrike u Smederevu, najavile su već za četvrtak svečano otvaranje pogona, koji bi do kraja marta trebalo da izbaci prve gotove proizvode.

Sa obuke iz Poljske se vratila prva grupa radnika, uskoro kreće i druga od ukupno 500 koliko je planirano da bude zaposlenih u početnoj fazi. U narednoj, posao bi trebalo da dobije 1.500 Smederevaca.

Finci će, kako je predviđeno memorandumom u čijem je potpisivanju u novembru učestvovao i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, u početku raditi u iznajmljenoj hali.

Grad Smederevo se obavezao da Fincima napravi novu, od najmanje 20.000 kvadratnih metara i u tu svrhu je raspisao javnu nabavku za odobrenje kredita.

Međutim, nijedna banka nije dostavila ponudu za kredit između osam i devet miliona evra, koliko je neophodno za izgradnju tako da je javna nabavka obustavljena. Zbog toga je, kako je rekla nakon potpisivanja ugovora gradonačelnica Smedereva, bankama „poslat poziv za pregovarački postupak“, kako bi bila obezbeđena ova sredstva i realizovana investicija.