Potpisan ugovor o izgradnji hale, pozvani samo neki mediji


06. avgust 2014. PRIVREDA – Izvor: Smederevske novine – Predstavnici lokalne samouprave i drugoplasiranog konzorcijuma, koji je posle delimičnog poništenja tendera dobio posao izgradnje hale za finsku PKC grupu, potpisali su danas ugovor o izvođenju radova, procenjenih na 6,5 miliona evra. Kakva je sadržina ugovora i koliko će tačno sredstava iz budžeta grada biti izdvojeno za završetak ovog posla nije poznato, jer su potpisivanju prisustvovale samo dve smederevske televizije. Dopisnici republičkih i predstavnici ostalih medija „izostavljeni“ su sa događaja. U kabinetu nisu imali odgovor na pitanje zbog čega na potpisivanje ugovora za najveću investiciju u Smederevu nisu pozvani svi predstavnici javnosti, a na isto pitanje gradonačelnica Jasna Avramović u telefonskom razgovoru kratko je rekla:
-Pa ne znam, pozvani su samo lokalni mediji. Mislimo da je to lokalna stvar.

Na pitanje Smederevskih kako „lokalna stvar“ može da bude potpisivanje ugovora koji se vezuje za investiciju za koju je memorandum o razumevanju u ime Vlade Srbije potpisao lično premijer Aleksandar Vučić, dobili smo sledeći odgovor:
-Potpisao je za investiciju za grad, ali nije potpisao za izvođača radova – kratko je odgovorila, i odbijajući da odgovri na druga pitanja, prekinula vezu.

Ovo je već drugi put da se na događaje koje organizuje lokalna samouprava, čiji bi rad trebalo da bude transparentan, ne pozivaju predstavnici svih medija, a kao po ustaljenom pravilu, izostaju upravo dopsinici i novinari republičkih medija.

Inače, drugopolasirani konzorcijum, čiji je nosilac građevinska firma „ITG“, posao je dobio nakon rešenja republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da se delimično ponište tender i odluka o dodeli posla firmi „Meta Balkan“. Prema konkursnoj dokumentaciji, konzorcijum kome je danas dodeljen posao obavezao se da halu površine 19.000 kvadratnih metara izgradi za 680.415.000 dinara bez PDV-a. Za informacije o tome da li je u potpisanom ugovoru navedena suma ostala ista, šta su se sve obavezale ugovorne strane i da li će biti ispoštovan rok da hala bude gotova do 8. decembra, ostali smo uskraćeni.

Pre nego što smo u „ljubaznom“ razgovoru sa gradonačelnicom dobili odgovor zbog čega na potpisivanje ugovora nisu pozvani svi mediji, istu informaciju, kako to profesinalni kodeks nalaže, zatražili smo iz njenog kabineta. Dejan Đorić koji radi u pres službi obavestio nas je da je na odmoru i uputio nas na šefa kabineta Vladana Abramovića. Vladan Abramović, koga ovdašnja javnost raspoznaje samo po nadimku „Vlada Dupe“, šef kabineta i pomoćnik gradonačelnika za lokalnu samoupravu, sa platom od 80.000 dinara i diplomom inženjera za industrijski menadžment nekog kruševačkog univerziteta, nije znao da nam kaže čak ni ko je uopšte bio zadužen da obavesti medije o događaju koji organizuje lokalna samouprava. Posle neuspešnog pokušaja da dobijemo odgovor, vidno iznerviran što insistiramo da radi svoj posao, uz veliki broj gramatičkih grešaka i jednu pravu srpsku psovku, prekinuo je vezu novinarki Smederevskih novina