Poslovno – tehnička saradnja direkcija za poljoprivredu


28. novembar 2012. DRUŠTVO – Krajem prošle nedelje, u Valjevu je na inicijativu tamošnje Direkcije za poljoprivredu održan sastanak kome su prisustvovali predstavnici resora poljoprivrede iz deset gradova Srbije.

Smederevo su na skupu predstavljali Jovica Vujović, direktor Fonda za poljoprivredu i Marija Živić, član Gradskog veća zadužena za resor poljoprivrede.

Tom prilikom potpisan je protokol o uspostavljanju poslovno tehničke saradnje direkcija za poljoprivredu i gradskih poljoprivrednih službi Valjeva, Smedereva, Šapca, Kragujevca, Niša, Jagodine, Čačka, Kruševca, Užica i Kraljeva.

Namera je bila da se ojačaju zajednički kapaciteti bitni za održivi društveno- ekonomski razvoj poljoprivrede sela i unapredi dobrobit stanovnika ruralnog područja.

Nakon potpisivanja protokola predstavnici gradova potpisnka saglasili su se da će posebnu pažnju posvetiti kontinuiranom unapređivanju saradnje organa lokalne vlasti iz obasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, identifikovanju lokalnih potencijala i definisanju mogućnosti njihove realizacije, razmeni pozitivnih iskustava i promociji i afirmisanju agrarnog sektora.

U gradovima – potpisnicima protokola, u narednom periodu trebalo bi da budu pokrenute inicijative za stvaranje strateških razvojnih planova i programa kroz uspostavljanje partnerskih odnosa između javnog i poslovnog sektora u obalsti poljoprivrede i prehrambene tehnologije.

Ubuduće će se češće organizovati i sprovoditi edukatvni programi usmereni ka povećanju potencijala poljoprivrednih udruženja, njihovih članova i lokalne seoske zajednice.

Potpisivanjem protokola, ovih deset gradova dobijaju mogućnost da učestvuju na konkursima za dobijanje sredstava sa zajedničkim projektima, kao i priliku za zajedničku implementaciju odobrenih projekata.

Takođe je značajna i razmena informacija, pozitivnih iskustava u radu sa primarnim poljoprivrednim proizvođačima na terenu.

Izvor: smederevo.org.rs