Pokrenuta inicijativa za rešavanje problema navodnjavanja


28. novembar 2012. DRUŠTVO – Pokrenuta je inicijativa za kapitalno rešavanje problema navodnjavanja svih seoskih mesnih zajednica šumadijskog kraja, gde primarnu poljoprivrednu proizvodnju čine voćarstvo i vinogradarstvo.

Na današnjem sastanku u Gradskoj upravi sa predstavnicima seoskih mesnih zajednica šumadijskog kraja, koji je iniciralo gradsko rukovodstvo, pokrenuta je inicijativa, koja će biti dostavljena Gradskom veću, u vezi sa preduzimanjem prvih koraka za rešavanje problema navodnjavanja i izradu Idejnog rešenja.

Generalni projekat navodnjavanja dela grada Smedereva obuhvatio je četiri sela, odnosno, katastarske opštine Udovice, Seone, Petrijevo i Vodanj. Površina koja je pretpostavljena da se navodnjava je 2.000 hektara.

Prva faza Generalnog projekta navodnjavanja obuhvata 500 hektara pod voćem i vinogradima, a u toku su aktivnosti na izradi Glavnog i Idejnog projekta za prvu fazu Generalnog projekta za pomenute katastarske opštine.

Prema inicijativi predsednika mesnih zajednica šumadijskih sela, čija je primarna proizvodnja voćarstvo i vinogradarstvo, predložiće se izrada Generalnog projekta i za ostala voćarska sela – Landol, Kolari, Vučak, Malo Orašje, Suvodol, Drugovac, Vrbovac, Badljevica, Binovac i Lunjevac.

Izvor: smederevo.org.rs