Popravljen lift za invalide!


26. januar 2013. DRUŠTVO – Izvor: Kurir – Posle pisanja Kurira o mukama Gorana i Jasmine Tomić iz Smedereva, koji najstarijeg bolesnog sina svakodnevno nose do učionice u školi jer ne radi lift, reagovalo je Ministarstvo prosvete.

– Istina je da je lift povremeno bio u kvaru i tada je domar škole prenosio učenika zajedno s roditeljima do učionice. Lift je radio tokom čitavog prvog polugodišta ove školske godine. Pokvario se u subotu 19. januara, kada škola nije radila, a popravljen je u ponedeljak 21. januara. Tog dana je organizovan prenos učenika. Lift trenutno radi.

Osnovna škola „Sveti Sava“ u Smederevu je nova škola, sagrađena je 2009, tako da je opremljena savremenom tehnologijom i prilagođena je deci sa smetnjama u razvoju. U njoj se nalaze i rampa i lift – dodaju iz Ministarstva prosvete.Na naše pitanje da li je moguće da se zamene učionice zbog nepokretnog dečaka, te da se njegovo odeljenje prebaci u prizemlje, iz Ministarstva su rekli da je to moguće, ali da i u nižim razredima ima dece sa smetnjama u razvoju.

– Pritom reč je o školi koja ima lift, redovno se servisira i kvarovi se retko dešavaju – objasnili su u Ministarstvu.

Jasmina Tomić, majka bolesnih dečaka, kaže da problem ipak nije rešen.
– Oni stalno popravljaju taj lift, ali opet će se pokvariti. Pa, ljudi moji, on je star više od 40 godina. Umesto da ga zamene, oni stalno nešto krpe – kaže Jasmina i dodaje ne razume zašto odeljenje u koje ide njen sin ne zamene s drugim u prizemlju.
– I u nižim razredima ima bolesne dece, ali svi mogu da hodaju, tako da nema razloga da nam direktor ne izađe u susret – objašnjava Jasmina.