Popis poljoprivrede završen – nezvanični rezultati do 15. januara


26. decembar 2012. DRUŠTVO – Popis poljoprivrede 2012. uspešno se privodi kraju na teritoriji svih opština Podunavskog i Braničevskog okruga. Rad popisivača završen je 15. decembra, a za šest opština Braničevskog okruga je produžen do kraja 2012. godine.

Aktivnosti po opštinama (prijem, pregled, pakovanje materijala i verifikacija prvih rezultata) trajaće najkasnije do 31. decembra 2012. godine.

Ovaj izuzetno važan posao na teritoriji grada Smedereva je završen, a prvi nezvanični rezultati trebalo bi da budu poznati do 15. januara 2013. godine.

Ukupan broj domaćinstava obuhvaćenih popisom na teritoriji grada Smedereva je 16.114, a posećeno je više nego što je planirano, ukupno 16.174 domaćinstva. Od tog broja, popunjeno je 7.087 upitnika po gazdinstvima i 26 kod pravnih lica od 39 po evidenciji.

„Pronađeno je više lica nego što je planirano i u toku je provera ispravnosti podataka. Uslov za popunjavanje upitnika nema 9.087 poljoprivrednih gazdinstava, jer su se kriterijumi, u odnosu na Popis stanovništva, drastično razlikovali“, rekao je za gradski sajt koordinator za Podunavski i Braničevski okrug, Dragan Spasojević.

Popis poljoprivrede zvanično je završen 15. decembra, a prema njegovim rečima, za pet opština Braničevskog i jednu Podunavskog okruga je produžen do kraja 2012. godine.

Prvi nezvanični rezultati očekuju se do 15. januara 2013. godine, jer je zakonski rok za objavljivanje rezultata po opštinama mesec dana od završetka popisa.

„Popis poljoprivrede je značajan zato što je rađen posle 50 godina i dobija se kompletna situacija i presek stanja u poljoprivredi – čime se raspolaže od obradivog zemljišta, mehanizacije, stoke do objekata. Takvi podaci, po nešto izmenjenoj metodologiji, rađeni su 1960. godine, a u međuvremenu su prikupljani podaci o broju stoke kroz popise stanovništva“, naglasio je Spasojević.

Spasojević je podsetio da je Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u obavezi da pomenuti posao sprovede u ovom desetogodišnjem periodu, od 2005. do 2015. godine.

Izvor: smederevo.org.rs