Ponovljeni izbori bez uticaja


14. maj 2012. DRUŠTVO – U Smederevu je dogovorena postizborna koalicija i rezultati ponovljenog glasanja na 11 izbornih mesta neće bitno uticati na ovakvu odluku. .

Ovo je izjavila liderka grupe građana, koja je u Smederevu osvojila najviše glasova na lokalnim izborima 6. maja, Jasna Avramović. Ona će budući gradonačelnik, a zamenik gradonačelnika u tom gradu biće predstavnik lokalnih demokrata.

“Pokret za Smederevo (PZS) dobio je 11.000 glasova i 20 mandata i neće izgubiti prvu poziciju, bez obzira što su na 11 mesta ponovljeni izbori. Ono što je sasvim logično, gradjani su svoj glas dali koaliciji koja je i prethodne četiri godine bila na vlasti – DS, PZS i SPS”, izjavila je
Avramović.

Ona je rekla da je ova grupacija (PZS, DS i SPS), na izborima 6. maja, osvojila 44 mandata, od ukupno 70.

“S obzirom da je za formiranje skupštinske većine dovoljno 36 odbornika, sasvim je logično da se ispoštuje volja naroda i ista koalicija nastavi da završava započete projekte i poslove”, rekla je dosadašnja zamenica gradonačelnika i potvrdila da su obavljeni razgovori sa Demokratskom strankom.

“Dogovorili smo se o daljoj strateškoj saradnji, tako da će, po meni, PZS, DS i SPS u narednom mandatu, činiti skupštinsku većinu”, rekla je Avramović.

Na pitanje da li najbolje plasiran politički subjekt zadržava pravo, pored formiranja skupštinske većine, na mesto gradonačelnika, lider ove grupe gradjana odgovorila je
nedvosmisleno.

“Svakako da će volja gradjana morati da se ispoštuje”, rekla je Avramović i dodala da “Smederevo mora da krene, ne jedan, nego dva koraka dalje u odnosu na ono što smo ostavili posle ovog mandata”.

Danas je na 11, od ukupno 78 biračkih mesta u Smederevu, zbog uočenih nepravilnosti, ponovljeno glasanje za izbor 70 odbornika u Skupštini grada Smedereva, a pravo glasa imala su 12.832 birača.

Izvor: b92.net