Nebojša Ćirić o prodaju Železare


14. maj 2012. PRIVREDA – Ministar ekonomije Nebojša Ćirić o nalaženju strateških partnera za smederevsku železaru i Rudarko-topioničarski basen “Bor”: Stižu ponude moćnih korporacija

Železara “Smederevo” će, izvesno je, u najskorije vreme dobiti respektabilnog strateškog partnera, dok su za saradnju sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) “Bor” danas zainteresovane najmoćnije svetske rudarske korporacije, poput američkog “Friport-Mekmorana” i britansko-australijskog “Rio Tinta”.

Ovo je, u intervjuu obelodanio Nebojša Ćirić, ministar ekonomije.

* Vlada Srbije je produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za smederevsku “Železaru”?

– Tri ozbiljne firme su otkupile tendersku dokumentaciju za “Železaru”. Njihov zahtev, koji je Vlada Srbije usvojila, bio je da im omogućimo dodatni rok do 45 dana kako bi mogli da obave dodatne analize. Posle toga očekujemo da će te kompanije dostaviti obavezujuće i kvalitetne ponude, kako bi smederevska “Železara” dobila respektabilnog strateškog partnera.

* Očekujete ili znate?

– Verujem da ćemo dobiti dobrog partnera za “Železaru”, koji će investirati u dalji razvoj te kompanije, obezbeđivati obrtna sredstva i garantovati sigurnu budućnost te firme. Potez Vlade Srbije da otkupi “Železaru” bio je iznuđen. Ali to smo morali da uradimo zbog značaja te firme za kompletnu našu industriju, zbog očuvanja radnih mesta i mnogobrojnih drugih malih i srednjih preduzeća koja se “naslanjaju” na smederevsku kompaniju.

* Američki rudarski gigant “Friport-Mekmoran” dostavio je pismo o namerama za strateško partnerstvo sa RTB “Bor”?

– Jeste. Ali nije jedino “Friport” zainteresovan za saradnju sa RTB. Jer Vlada je merama za revitalizaciju “Bora” od tog preduzeća napravila uspešnu firmu u kojoj je prosečna plata 60.000 dinara, dok rudari primaju gotovo 1.000 evra.

* “Friport” je, prema našim saznanjima, ponudio 10 miliona evra za geološka istraživanja “Borske reke”, rudnika s najvećim potencijalom u RTB, ali i da je, zauzvrat, tražio 75 odsto akcija u budućem zajedničkom preduzeću.

– To su sve tehnički detelji o kojima ne mogu da govorim. Ali oni će definitivno biti konkretizovani tokom pregovora. Za “Borsku reku”, potencijalno najveće nalazište bakra i zlata u RTB, gde, kako se pretpostavlja, ima dovoljno kvalitetne rude za još jedan vek eksploatacije, ima još zainteresovanih kompanija. Jedna od njih je i britansko-australijski “Rio Tinto”, jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija u svetu.

Izvor: novosti.rs