Policija čuva i pelene


12.maj 2013. DRUŠTVO – Dve nove leve patike različitih brojeva, stari kompjuter, točak od kamiona ili damske sandale od pre rata, samo su neke u gomili odbačenih stvari koje su savesni građani predali smederevskoj policiji kao nađene. Policija, međutim, mora sve da čuva tri godine jer je na to obavezuje propis koji je ustanovila posleratna vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije pre više od pola veka.

“Peškir na kockice, spavaćica roze boje, ženski donji veš, grudnjak, tamponi” – ovo piše u jednom od arhiviranih policijskih zapisnika o nađenim stvarima iz 2005. godine. Osim novčanika, ključeva, tašni, alata i putnih torbi, što Smederevci najčešće gube, savesni građani u policiju su donosili maske od mobilnih telefona, ubuđale tašne, poluistrošenu šminku, plastične kante, pa čak i točak od kamiona.

– Iako je jasno da vlasnici te predmete nisu izgubili, već odbacili, svaku donetu stvar moramo da primimo, zavedemo i čuvamo. Pre nekoliko godina jedan penzioner doneo je 21 paket pampers pelena za bebe, 12 pari čarapa različitih boja i tri dukserice – kaže Slavica Petković, stručni saradnik Odseka za upravne poslove PU Smederevo.

Tako se u policijskim kancelarijama našao pokvareni kompjuter koji je neko ostavio pored kontejnera, kesa sa dečijim stvarima i polomljenim igračkama, lopte, gas maska, dugmići, šrafcigeri.

Savesni nalazači nesvesno policiji priređuju administrativnu noćnu moru. Ove neupotrebljive stvari mora da čuva, jer je na to primorava propis star 63 godine.

– Uputstvo koje je stupilo na snagu objavljivanjem u “Službenom listu FNRJ” oktobra 1949. godine obavezuje nas da nađene stvari čuvamo tri godine. Ako se ne jave vlasnici, nalaže se formiranje komisije koja procenjuje vrednost predmeta, koji se prodaje na licitaciji ili neposrednom pogodbom – kažu u policiji.

Do pre desetak godina po isteku određenog roka ove stvari predavane su opštini. Nakon toga policija je bukvalno bila zatrpana glupostima. Pored potrošenog vremena i papirologije, sve ovo i košta samo zato jer se niko nije setio da promeni propis iz prošlog milenijuma.

Uputstvo Vlade FNRJ o postupanju sa nađenim stvarima iz 1949. godine primenjuje i na nalaženje skrivenog blaga, jednako kao i na izgubljeni donji veš.

Srećom i spletom čudnih okolnosti poslednjih par godina sve ređe stižu odbačene stvari, te Policijska uprava nije više skladište starudije.

– Već nekoliko godina građani više ne donose kao ranije odbačene stvari. Sada se najviše donose novčanici, dokumenta, registarske tablice, kaže Slavica Petkovićev koja brine o nađenim stvarima.

Ona kaže da je zanimljivo to što, za razliku od prethodnih godina, građani sve češće u policiju donose novac.

– To su sume od 200, 500 evra, par hiljada dinara. Imali smo slučajeve da donose po 100 ili 50 dinara.

Novac se čuva u sefu dok se čekaju uputstva MUP-a, u čiju će kasu, kao ranijih godina, najverovatnije otići izgubljene novčanice.

Izvor: Večernje novosti