Podrška lokalnom održivom razvoju


27. septembar 2012. DRUŠTVO – U okviru realizacije aktuelnog trećeg projektnog ciklusa u Smederevu „Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje“, nemačka organizacija HELP najavila je dodatni informativni sastanak za sve kojima je potrebna podrška u započinjanju malog biznisa.

Sastanak će biti održan u utorak, 2. oktobra, u 12 časova u Skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave, a pozvani su svi zainteresovani, prvenstveno nezaposleni, koji žele da sebi i svojim porodicama obezbede redovan izvor prihoda da pristustvuju prezentaciji projekta.

Na prezentaciji će biti dostupne detaljne informacije o projektu, načinu i uslovima prijavljivanja, kao i prijavni formulari za konkurisanje.

Podrška u okviru HELP-ovog programa, biće pružena onim licima koja zadovolje socijalne i ekonomske kriterijume. Kriterijumi omogućavaju selekciju realnih i održivih malih biznisa, ali čija realizacija nije moguća kroz komercijalne kredite. Njima će biti pružena podrška u opremi u vrednosti od oko 2.400,00 evra, paket poslovnih obuka (biznis plan, marketing i menadžment), stručne obuke za relevantne delatnosti, i savetodavna stručna podrška unapređenju razvoja malih biznisa.

Obaveze klijenata, koji sa HELP-om potpišu ugovore o donaciji, su registracija poslovne delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije, kao i da pohađaju poslovne i stručne obuke, obave 15 časova društveno korisnog rada za dobrobit lokalne zajednice, i izvrše povraćaj 20% od vrednosti donacije koja im bude odobrena.

Projekat finasira Nemačka vlada, a vrednost dela aktivnosti koje će se sprovesti u Smederevu iznosi 168.340,00 evra, u čemu Grad učestvuje sa 35,6 odsto, odnosno 60.000,00 evra. Ovim sredstvima biće podržano ukupno 50 malih biznisa u oblastima zanata, usluga i poljoprivrede, od čega je 25 klijenata u procesu potpisivanja ugovora.

Projekat „Podrška lokalnom održivom razvoju kroz smanjenje siromaštva i ekonomsko osnaživanje“ realizuje se od 1. marta 2012. do 31. oktobra 2013. godine u gradovima Leskovac, Kraljevo, Niš, Novi Pazar, Smederevo i Vranje i opština Bela Palanka, Bujanovac, Merošina, Pirot, Priboj, Prijepolje, Preševo, Svrljig i Tutin.

Opšti cilj programa je doprinos održivom razvoju u Srbiji sa posebnim osvrtom na osnaživanje lokalnih ekonomskih stuktura u ciljnim gradovima i opštinama. Tome će doprineti posebni ciljevi kroz ekonomsku i edukativnu podršku lokalnom razvoju, u vidu grantova namenjenih malim biznisima.

Izvor: smederevo.org.rs