Podeljena mišljenja o Železari


26. decembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Produžetak tendera za strateškog partnera za Železaru nije iznenađenje za sindikate koju očekuju da će dobiti novog vlasnika u prvom kvartalu 2013. godine.

Međutim, neki stručnjaci sumnjaju u tu mogućnost.

Predsednik Nezavisnog sindikata u Železari Smedrevo Mileta Gujaničić rekao je za Tanjug da sindikati očekuju da će Vlada Srbije uspešno završiti posao sa ruskim Uralvagonzavodom oko železare i da će u prvom tromesečju naredne godine početi proizvodnja i oko 5.000 radnika biti vraćeno na posao.

On je dodao da su očekivanja da će u projekat sa ruskim Uralvagonzavodom, osim Železare Smederevo, biti uključena još neka mašinska preduzeća u Srbiji kao što su “Želvoz”, “Šinvoz”, Farika vagona Kraljevo, što bi značilo i zaposlenje izmedju 7.000 i 8.000 radnika.

Gujaničić je napomenuo da je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić informisao sindikate na sastanku održanom pre dve nedelje da postoji mogućnost da tender bude produzen, kako bi bile privedene kraju neke pravne radnje izmedju Uralvagonzavoda i Vlade Srbije.
On je podsetio da se sa produžetkom roka tendera poklapa i rok važenja aneksa kolektivog ugovora za zaposlene u železari koji ističe 28. februara.

Nasprot optimizmu predstavnika sindikata, konsultatnt za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je za Tanjug da produžetak tendera potvrdjuje situaciju da je teško naći partnera za Železaru Smederevo.
“Ostaje da vidimo pod kakvim će uslovima ovaj jedan (potencijalni kupac) to da prihvati i ne verujem da će to biti brzo jer cene čelika na tržištu nisu tako privlačne za brzo ulaženje ovakvu vrstu posla”, objasnio je Kovačević.

On je mišljenja da Uralvagonzavod nije previše zainteresovan za Železaru Smederevo jer kako je ukazao, “niko ne bi bio danas previše zainteresovan jer treba aktivirati železaru, što se ne može uraditi ako nemate tržište za njene proizvode”.

Kovačević, pak, smatra da priča i pravnim procedurama i produžetku tendera ne stoji već “možda previše traži od nas ruski partner da bi ušao u privatizaciju čeličane”.

Na pitanje kada je realno očekivati strateškog partnera za Železeru Smederevo on je odgovorio da je vrlo teško prognozirati ali da je, za sada, “još veća verovatnoća da se železara neće aktivirati nego da hoće”.
Ministartsvo finansija Srbije objavilo je danas izmene javnog poziva za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, u kojem je rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda produžen do 28. februara.
Svi ostali podaci iz javnog poziva su nepromenjeni, a sadašnja i bivša Vlada Srbije su u toku ove godine više puta produžavale rok za dostavljanje obavezujućih ponuda.

Ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić izjavio je sredinom ovog meseca da bi u prvom kvartalu naredne godine trebalo da bude potpisan ugovor sa ruskim Uralvagon zavodom o kupovini Železare Smederevo.
“Za sada sve ide u dobrom pravcu”, kazao je Dinkić. Vlada je prvi put raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare 18. aprila, a poslednji put rok za dostavljanje obvezujućih ponuda na tom ternderu je bio produžen u oktobru, a ističe danas.

Ruska kompanija “Uralvagonzavod” se jedina javila na tender za strateškog partnera, a početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije “Čermet” iz Rusije sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane, za potencijalnog strateškog partnera i da prikupi informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.
Većina od 5.000 zaposlenih u Železari su na plaćenom odusustvu i primaju oko 60 odsto zarade, dok je manji broj angažovan na poslovima održavanja.

Železaru Smederevo je Vlada kupila u januaru ove godine od američke kompanije “Ju-es stil” i to za jedan dolar, pošto je ta kompanija saopštila da se povlači iz posla, zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Smederevska železara je pod imenom “Sartid” u martu 2003. prodata “Ju es stilu” za 23 miliona dolara. Železara je, tokom proteklih desetak godina, bila veliki izvoznik i obuhvatala je do 13 odsto ukupnih prodaja iz Srbije inostranstvu.

Čeličana je osnovana 1913. godine, pod imenom “SARTID” (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo).