Počinje Međunarodni multimedijalni festival “PATOSoffIRANJE”


27. avgust 2015. KULTURA – Izvor: Blic – Multimedijalni međunarodni festival “PATOSoffIRANJE” počinje sutra i biće održan do 30. avgusta u Smederevu, po 11. put.

Tema ovogodišnjeg festivala je “Živi zid” u okviru, kako su najavili organizatori, želje i dužnosti obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, kao znak večite borbe protiv fašizma.

– Tema je višeznačna: upozorava na prisustvo zidova koji odvajaju, ali i ohrabruje mogućnošću da živi zid, ljudska sprega, učini da zid, kad već postoji – postaje prostor umetničke intervencije i tlo kreativne misli. Stadijum čovekove svesti očituje se na zidovima koje podižemo oko sebe i u sebi, a njen razvoj podrazumeva prevazilaženje strahova – kada zid više nije međa, već glasnogovornik novog trenutka – živi zid – ističe se u najavi.

Koprodukcija Aulo teatra iz Italije i pozorišta PATOS iz Smedereva, performans “Živi zid” koji je nastao tokom sedmodnevne radionice, biće prikazan sutra popodne u Ulici kraljka Petra, a uveče će festival biti zvanično otvoren u Atrijumu Centra za kulturu Smederevo.

Tom prilikom biće po drugi put dodeljena nagrada “Niko Garone” za poseban angažman novinara u oblasti kulture, a dobitnik je redakcija Kulturnog dodatka lista “Politika”.

U toku festivala mladi umetnici će muralima oživeti tri zida u Smederevu, biće održano sedam radionica – dve su posvećene scenskom pokretu, dve vizuelnim umetnostima, dve scenskim veštinama hodanja na štulama i pozorišnoj senci i jedna, prvi put, savremenoj pozorišnoj kritici.

U Centru za kulturu biće prikazivane predstave i performansi. Među gostima je pozorište Rubikon iz Rijeke sa “Titrajem”, naučno-umetničkom simfonijom u četiri čina, inspirisanom i baziranom na umetničkoj komunikativnosti sa književnim klasicima, među kojima je i Branislav Nušić. Veseli i brutalni kabare “Ja biti, ja ne znati mađarski” izvešće Poetski teatar iz Novog Sada.

Program će biti održan i u Muzeju Smedereva (predstava “Šarlota” rediteljke Anđelke Nikolić i u izvođenju Slobodana Beštića), u holu bioskopa “Svetlost” (prvi programi u tom prostoru u okviru projekta Omladinski kulturni centar Svetlost), u parku Vinski grad (predstave za decu).