Počeo drugi „Teatar u Tvrđavi“


07. jul 2015. KULTURA – Izvor: Blic – U Malom gradu Smederevske tvrđave premijernim izvođenjem predstave „Duge noći i crne zastave“, koprodukcije Narodnog pozorišta iz Niša, Šabačkog pozorišta i grada Smedereva, komada po tekstu Dejana Stojiljkovića i u režiji Ivana Vukovića, počeo je drugi pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“.

Do 11. jula publika će biti u prilici da vidi još četiri predstave.

Festival se u utorak nastavlja Šekspirovim „Snom letnje noći“ u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, sa Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi.

Prvi put na Teatru u tvrđavi, u sredu će biti izveden i jedan mjuzikl – „Ženidba i udadba“.

Muziku za ovo delo Jovana Sterije Popovića u izvođenju ansambla Pozorišta na Terazijama, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića, komponovao je Momčilo Bajagić Bajaga.

Narodno pozorište iz Leskovca na scenu u Malom gradu Smederevske tvrđave izlazi u četvrtak sa Čehovljevim „Galebom, u režiji Jovice Pavića, a sutradan sledi ponovo „Buha“ sa „39 stepenika“ u režiji Vladimira Aleksića.

„Crne noći i duge zastave“ biće igrane i reprizno, poslednjeg dana, u subotu, a festival će biti završen koncertom grupe „Generacija 5“. Istog dana, pre predstave, biće dodeljene festivalske nagrade. Na festivalu „Teatar u tvrđavi“ dve od predviđene tri nagrade dodeljuje stručni žiri.

Na osnovu glasova publike biće dodeljena nagrada za najbolje glumačko ostvarenje, a stručni žiri drugog „Teatra u tvrđavi“ čine Branka Pujić, dramski umetnik i profesor na FDU, Tamara Dragičević, dramski umetnik i Ferid Karajica, profesor na FDU.