Plaketa povodom Svetskog dana Roma


10. april 2014. DRUŠTVO – Grad Smederevo jedan je od dobitnika plakete za izuzetan doprinos unapređivanju položaja i poboljšanju kvaliteta života Roma u Republici Srbiji, kao lokalna samouprava koja je najviše doprinela inkluziji Roma. Nagradu je primio član Gradskog veća grada Smedereva, dr Ivica Jevtić.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije povodom obeležavanja 8. aprila – Svetskog dana Roma, organizovao je u utorak u beogradskom Domu omladine svečanu manifestaciju Iskorak u vremenu.

Na skupu su učestvovali brojni eminentni gosti iz zemlje i inostranstva, predstavnici stranih ambasada, relevantnih međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i državnih institucija.

Tom prilikom, dodeljene su nagrade Zlatni točak u više kategorija i to: državne institucije, ambasade, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i pojedinci koji su dali najveći doprinos inkluziji Roma, kao i laptopovi za deset najuspešnijih studenata romske nacionalnosti.

Prethodno je otvorena izložba fotografija najpoznatijih Roma sveta, prikazan dokumentarni film A ti bože preživi, održana sesija o stradanju Roma u Drugom svetskom ratu i prezentacija Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije.

Izvor: smederevo.org.rs