Peticija protiv kićenja Smedereva


05. decembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Tek što je na sednici lokalnog parlamenta u Smederevu obelodanjeno da će ove godine za novogodišnju rasvetu iz gradske kase biti potrošeno dvanaest miliona dinara, skoro osam puta više nego lane, na internetu je osvanula peticija sa natpisom „Otkitite grad, opremite bolnicu”.

Traži se da zainteresovani građani stave svoj potpis na inicijativu da se kupljeni novogodišnji ukrasi vredni skoro sto hiljada evra prodaju, a da se od tog novca kupi neophodna oprema za smederevsku bolnicu, poput skenera koji, kako stoji u obrazloženju, ne radi. Navode se i drugi nedostajući aparati: kolonoskop, kompjuter za laboratoriju, mašine za stomatološku ordinaciju…

Na sajtu specijalizovanom za peticije ne stoji ko je autor ove inicijative, ali je prvi među skoro 450 potpisnika Andreja Pavlović, odbornik DS u lokalnoj skupštini, gde je nedavno izjavio da će za praznike „Smederevo svetleti kao Pariz”.

– Naravno, ko bi bio protiv toga da ličimo na svetsku prestonicu, bilo bi lepo da su to naše realne mogućnosti, ali, nisu. Besmisleno je da damo deset puta više novca nego prošle godine kad su radnicima Gradske uprave sa srednjom stručnom spremom plate smanjene na nešto iznad 20.000 dinara, kada slede otpuštanja u javnom sektoru. Znam da odluka neće biti promenjena ni posle deset peticija, ali kao građanin pozivam na racionalnost – kaže Pavlović.

On dodaje da je rebalansom povećana pomoć za narodnu kuhinju i za socijalnu pomoć, što govori da u Smederevu raste broj siromašnih. Na drugoj strani, kaže da je obrazovanju „zakinut” novac, od stalnih troškova, podsticanja obrazovanja pa do prevoza za učenika.

– Svi gradovi na svetu se kite za Novu godinu, građani Smedereva nisu građani drugog reda već građani jednog od uspešnijih u Srbiji i zato zaslužuju da bude okićen. Bolnica je od grada pre mesec dana dobila donaciju od 70.000 evra za aparate – odgovara gradonačelnica Jasna Avramović.

Ona smatra da je peticija „maslo” opozicije i kaže da je to ne interesuje.

– Ne bih se spuštala na nivo opozicije. Da se grad otkiti može samo kad oni budu pobedili ovde na izborima, onda će odlučivati šta će da se radi – dodaje Avramovićeva.

Smederevo je pre mesec dana raspisalo javni poziv za kupovinu novogodišnjeg dekorativnog nakita. Ponudu je dostavila samo jedna firma, „Kip Lajt” iz Beograda, i dobila posao. Sa PDV-om grad će za rasvetu platiti 10.195.764 dinara. Još oko dva miliona dinara platiće se montaža i demontaža prazničnih dekoracija, a to će raditi dve smederevske firme.

Prošle godine Smederevo je za novogodišnje kićenje izdvojilo 1,6 miliona dinara.