PATOSoffIRANJE


28. jun 2012. KULTURA – Izvor: FoNet – Međunarodni multimedijalni festival PATOSoffIRANJE, biće otvoren 28. juna u Smederevu, gde će za četiri dana umetnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Holandije, Srbije i Indonezije, prirediti oko 50 festivalskih događaja.

Program osmog festivala PATOSoffIRANJE obuhvata pozorišne predstave, performanse, različite umetničke radionice, filmske projekcije, koncerte, izložbe.

Festival je pokrenut 2005. godine u Smederevu kao urbani događaj sa ciljem da mladu i drugu urbanu publiku upozna sa savremenim tokovima u umetnosti, ali i da je animira da uzme učešće u stvaranju umetnosti i organizovanju kulturnih delatnosti kao načinu unapređenja kvaliteta života.

Ove godine festival prvi put ima tematsku okosnicu – Različito.

Dva programska bloka čine oslonac ovogodišnjeg programa:

Živa biblioteka – projekat koji daje priliku građanima da se u neposrednom razgovoru upoznaju sa iskustvima marginalizovanih društvenih grupa.

IDEAL je projekat koji na nacionalnom nivou sprovodi edukaciju nastavnika za uvođenje dramskih metoda u nastavu i razvoj kreativnih procesa sa mladima u školskim i omladinskim dramskim grupama.

Festival u celosti realizuju volonteri, članovi Omladinskog pozorišta PATOS, jedine stalne pozorišne grupe u Smederevu, aktivne od 1973. godine.

Festival treću godinu ne dobija podršku Ministarstva kulture, a ove godine je izostala i podrška gradske uprave.

Svi programi na festivalu su besplatni.