Kovačević: Zbog Železare neko mora u zatvor


28. jun 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je odluka vlade Srbije da otkupi Železaru “Smederevo” bila pogrešna, jer je dug te železare u tom trenutku bio dvostruko veći od vrednosti imovine.

“Završni račun Železare ‘Smederevo’, koji u vreme kad je tu čeličanu država za jedan evro kupila od američkog Ju-Es stila nije bio dostupan javnosti, pokazao je da su dugovi železare dvostruko veći od vrednosti njene imovine”, rekao je on u intervju za Vesti onlajn.

Prema rečima Kovačevića, obaveze smederevske železare su bile oko 70 (milijardi dinara), a vrednost imovine 35 milijardi dinara.

“Dakle, onaj ko je platio evro za Železaru, morao bi da ide u zatvor”, rekao je Kovačević.

On je istakao da se ozbiljno dovodi u pitanje opravdanost daljeg održavanja Železare u životu i dodao da misli da je neizbežno da pre ili kasnije Srbija ugasi Železaru.

“To je neminovno. Državi bi bolje bilo da je teret duga ostavila samom preduzeću, pa da ono ode u stečaj, a državi bi bilo jeftinije da radnike pošalje kući i odatle ih plaća ni za šta, nego da drži upaljene visoke peći i proizvodi ogromne gubitke. Bilo bi nam pametno da Železaru ugasimo i manemo se iluzije koja je od prvog dana samo pravila probleme”, rekao je Kovačević.

On je rekao da ne veruje da će se javiti neka ozbiljna kompanija na tenderu za Železaru “Smederevo”, zbog toga što cena čelika pada i što je Vlada Srbije postavila nemoguće uslove.

Srpska vlada, precizirao je Kovačević, od ponuđača traži da ima rudnike čelika, koksa i da sve to donese u Srbiju.

“Vrlo su male, da ne kažem nikakve, šanse da se to dogodi”, rekao je on.

Kovačević je dodao da nije sasvim tačna tvrdnja da je smederevska železara bitna jer je bila i veliki izvoznik, s kapacitetom od 2,2 miliona tona čelika.

“To nije sasvim tačno. Ona jeste bila veliki izvoznik, sa oko pet odsto ukupnog izvoza zemlje, ali kako mi nemamo rudu, koks, sve smo to uvozili, pa je tako odnos uvoza Železare i izvoza bio u najboljim danima jedan prema jedan. To znači da je doprinos Železare bruto društvenom proizvodu bio nula”, rekao je on.

Kovačević je napomenuo da Železara “Smederevo” nikad nije proizvodila 2,2 miliona tona čelika, jer se tu radi o projektovanom kapacitetu, a Ju-Es stil je, dodao je, na “vrhuncu dobacio 50 odsto”.

Rukovodstvo Železare odlučilo je pre dva dana da se rad na drugoj visokoj peći prebaci na režim “tihog hoda” u prvoj nedelji jula, zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

Predstavnici reprezentativnih sindikata metalaca Srbije najavili su da će se u ponedeljak, 2. jula sastati sa menadžmentom Železare i predstavnicima Vlade Srbije i da očekuju da će dobiti garancije da druga visoka peć neće biti ugašena.