Pad životnog standarda


04. februar 2012. DRUŠTVO – Zvanična statistika zabeležila je u decembru prošle godine veliki pad prometa u trgovinama I na malo I na veliko, potvrdjujući pad standarda. Mala kupovna moć, uslovljava I jeftine namirinice u potrošačkoj korpi.

Iako nam statistika nije potrebna da bi uvideli u kojoj nam je meri opao standard, brojke beleže I veliki pad prometa u mesecu u kojem je potrošnja bila najveća. U decembru 2011. godine pazari su bili za 16 odsto manji nego pre godinu dana. Promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji, u decembru 2011. godine u tekućim cenama je manji za 9,9%, a u stalnim cenama za 16,5%. Ovaj drastičan pad prometa ukazuje da nam je dramatično opala kupovna moć. Sve manje hrane je u korpama potrošača, čak i u sezoni brojnih slava i praznika.

Alarmantni podaci o domaćoj potrošnji uslovili su da potrošači sada najčešće biraju samo najjeftinije proizvode, jer za skuplje i kvalitetnije nemaju para para nema. Istraživanja pokazuju da je svaka druga porodica u Srbiji prošle godine bila u lošijoj finansijskoj situaciji, nego 2010. godine. Podaci evropskog statističkog zavoda o bruto domaćem proizvodu po stanovniku potvrđuju da je Srbija čak tri puta siromašnija od proseka Evropske unije. Realna potrošnja po stanovniku, koja govori o kvalitetu života, u Srbiji je dva i po puta niža od proseka Starog kontinenta.

Iako su neki ekonomisti verovali da besparica može da obuzda cene u Srbiji, pojedine trgovine dobile su „teže“ cenovnike za neke vrste mleka, jogurta, sireva, margarina, kućne hemije a ovog meseca se već očekuju nove cene pojedinih mesnih prerađevina, kafe, namaza i alkoholnih pića. Trgovci ova poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobavljača i proizvođača, koji pak kao razloge za više cene navode skuplje sirovine i slabljenje kursa dinara.

Sada i trgovci osluškuju tržište, odmeravaju i procenjuju, jer kod nas, godinama unazad plata „kaska“ za troškovima i računima. Kako neki tvrde, zarade su nam samo u brojkama veće, ali vrede sve manje.

Cene obuće i odeće se, sudeći po statističkim podacima nisu drastično menjale. Godišnji rast cena lane u odnosu na prosek 2010. godine iznosio je 4,4 odsto. I agrarni proizvodi su poskupeli, a jedino gde statistika prošle godine nije registrovala rast, bilo je je povrće i voće.

Izvor: Televizija Smederevo