Otvorena izložba “Negujmo srpski jezik”


08. septembar 2016. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – U smederevskoj Galeriji savremene umetnosti u sredu uveče je otvorena izložba “Negujmo srpski jezik”, koju čine posteri na kojima su prikazane poznate ličnosti uz jezičke pouke.

Projekat je pokrenut aprila 2015. godine pod pokroviteljstvom beogradskog Filološkog fakulteta, Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Biblioteke grada Beograda.

“Početna ideja bila je da se uključivanjem poznatih ličnosti iz javnog, kulturnog, estradnog, umetničkog, sportskog života i izradom postera i bilborda s njihovim likovima i određenim jezičkim nedoumicama i poukama, ukaže na značaj očuvanja srpskog jezika, koji je ugrožen poslednjih godina, posebno razvojem tehnologije, Fejsbuka, Tvitera” rekla je agenciji Beta članica Gradskog veća Smedereva za obrazovanje Miljana Kravić.

Prema njenim rečima, vremenom se sve više poznatih ličnosti uključilo u projekat koji je postao popularan na tlu Srbije i Republike Srpske.

Tako je nastala putujuća izložba fotografija ličnosti koje se na posterima građanima obraćaju s primerima jezičkih pouka, poput “ako si obrazovan onda si, na primer, doktor (dr), ili si magistar (mr) ili si master (msr) ali ako si dr. (sa tačkom) samo si drugi”.

Na jedinom video bilbordu u Smederevu, pored redovnih reklama, smenjuju se likovi Emira Kusturice, Slobode Mićalović i Monike Beluči s jezičkim nedoumicama.