Otvoren vrtić u Malom Orašju


17. septembar 2013. DRUŠTVO – Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, otvorila je u utorak novi dečji vrtić u Malom Orašju.

U adaptiranom i opremljenom prostoru, uz pomoć lokalne samouprave i Mesne zajednice Malo Orašje, otvorena je 14. mešovita grupa u seoskim mesnim zajednicama na teritoriji Grada Smedereva.

„Lokalna samouprava već pet godina intenzivno radi na otvaranju dečijih vrtića u seoskim mesnim zajednicama. Ovo je 14. grupa u 11. selu i to je najbolji dokaz da pokušavamo da izjednačimo standarde života u gradu i u selu. Krenuli smo od najmlađih, jer mislimo da je veoma bitno da od najmlađeg uzrasta počnu da se obrazuju i imaju bolje uslove za buduće školovanje. Ovde će biti 30 mališana koji će svakodnevno provoditi određeno vreme i sticati prva znanja, kako bi bili spremni za polazak u školu. Ovo smo uradili u dogovoru sa MZ Malo Orašje, koja je ustupila je svoje prostorije i sa Predškolskom ustanovom Naša radost, koja zajedno sa lokalnom samoupravom, radi na širenju dobre ideje socijalizacije i podržava projekat otvaranja mešovitih grupa u svim seoskim mesnim zajednicama. Zahvaljujem se ovom prilikom i svim vaspitačima i želim uspešan rad i deci, a roditeljima više slobodnog vremena za bavljenje ostalim aktivnostima. U narednom periodu, početkom 2014. godine, planiramo otvaranje vrtića u Vranovu, Maloj Krsni i Lugavčini”, poručila je gradonačelnica.

Posebno se obraćajući roditeljima, ona je ocenila da 126. Smederevska jesen nije samo berićet u voću i povrću, već i u dobijanju jednog ovakvog objekta.

„Želim da vam čestitam otvaranje vrtića u vašem selu i poželim sledeće godine veći broj dece, pa da u Malom Orašju imate i jaslice. Sve je u vašim rukama i zavisi od vas. Na realizaciji ovog projekta učestvovali smo zajedno, Gradska uprava, koja je izdvojila novac sa Predškolskom ustanovom Naša radost, istaknuti predstavnici vašeg sela, predsednik Saveta Mesne zajednice, a najzaslužniji ste vi, koji ste izrodili decu i zahvaljujući vama danas otvaramo ovaj objekat. Želim da ga dugo godina koristite i da sledeće godine bude još više dece”, rekla je gradonačelnica Smedereva.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu i obrazovanje, Miša Ivković, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem novog prostora za obrazovanje dece u seoskoj sredini.

„Sigurno da je dobro što imamo sve više mešovitih grupa u selima i omogućavamo deci da budu spremnija za polazak u prvi razred. Meni je veliko zadovoljstvo što sređujemo svaki prostor koji ispunjava određene standarde i uslove i tako dobijamo vrtiće u što više seoskih sredina. Zahvalio bih svima na ovom dugotrajnom procesu i nastavićemo i dalje rad na tome da u svim selima, u kojima postoje mogućnosti, otvorimo vrtić. “, istakao je Ivković.

Predsednik Saveta MZ Malo Orašje Dušan Milosavljević izrazio je nadu da će otvaranje vrtića u ovom selu biti od velikog značaja za decu predškolskog uzrasta, da će moći da se druže, da steknu drugare i oslobode pre polaska u školu.

„S obzirom da se radi individualno i u malim grupama, u ovom divnom prostoru moći će da se realizuje program na savremen i vaspitno najbolji način rada u predškolskom uzrastu”, ocenila je direktorka Predškolske ustanove Naša radost, Mirjana Ćosić.

Prostor Mesne zajednice Malo Orašje renoviran je i prilaogođen potrebama mešovite grupe dece, uzrasta od 3,5 do 5,5 godina, sa priključenim predškolcima. Radiće se svakodnevno u kontinuitetu od 9 do 13 časova.

Do sada se u ovom selu radilo isključivo sa predškolskom decom u učioničkom prostoru.

Izvor: Smederevo.org.rs