Otkrivena velika mreža trgovine decom


07. april 2014. HRONIKA – Slobodan A. (44) i Darko A. (23) iz Smedereva razvili su najveću mrežu trgovine decom u Srbiji, piše „Blic“, a protiv njih je podneta samo jedna krivična prijava.

Pozivajući se na podatke MUP-a, “Blic“ navodi da porodice decu prodaju i za belu tehniku i automobile. Mališane koriste za prosjačenje, prostituciju, prinudni brak ili seksualno zlostavljanje.

Glavni organizatori trgovine maloletnom decom u Srbiji su taksisti iz Smedereva, navodi list, koji vrbuju decu iz siromašnih porodica i prodaju ih mušterijama za seksualne usluge u Smederevu, Pančevu, Kovinu, Požarevcu, Smederevskoj Palanci i Beogradu.

Čak su imali i kataloge sa decom, njihovim fotografijama, video-snimcima… Kada bi roditelji pristali, decu su svojim taksijem prevozili do mušterija i te usluge naplaćivali. Policija je otkrila 30 njihovih mušterija, a procenjuje se da je u njihovoj mreži bilo oko 50 devojčica i dečaka.

Mitar Đurašković, načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala, rekao je „Blicu“ da je ovaj slučaj specifičan, jer su krivičnom prijavom obuhvaćeni i klijenti.

Jedna prijava obuhvata 21 krivično delo, sa 18 osumnjičenih, kaže Đurašković i dodaje da je seksualno iskorišćavanje samo deo trgovine decom, a mnogo više decu prodaju za sklapanje prinudnih brakova, za šta roditelji uzimaju 500 do 1.000 evra. Čak, ima slučajeva kada roditelji decu prodaju i za televizor ili polovnu ladu.

Jedna devojčica je, kako navodi Đurašković, u inostranstvu prodata za 2.000 evra, dok u Srbiji decu prodaju za 50 ili 100 evra, a ima i roditelja koji dnevno iznajmljuju decu po ceni od 1.200 dinara.

Izvor: Blic, Šumadijapress