Zadovoljni početkom realizacije projekta


07. april 2014. DRUŠTVO – Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović razgovarala je danas sa predstavnicima Ministarstva zdravlja povodom početka realizacije projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS “.

„Želim da izrazim zadovoljstvo onim što je u Smederevu urađeno i van ovog projekta. Sam projekat će pomoći u finansijskom smislu da se realizacija određenih postupaka završi uspešno. Danas smo se sa koordinatorima projekta dogovorili o načinu na koji će se voditi dokumentacija i o ciljnoj grupi koja će biti obuhvaćena ovim projektom”, rekla je Slavica Jevtić, koordinatorka Ministarstva zdravlja zadužena za stomatološke grantove u okviru DILS projekta.

Ona je ocenila da je suština projekta približavanje stomatološke zdravstvene zaštite gradskom i seoskom stanovništvu u Smederevu.

„Grad Smederevo je zaista prepoznao važnost projekta i maksimalno je uključen u početak njegove realizacije, koja je počela definisanjem ciljne grupe i sistematskim pregledima u odabranoj ciljnoj grupi. Veoma je važno da lokalna samouprava ima takav pristup i učešće u realizaciji ovakvih, ali i sličnih projekata sa više sredstava”, navela je Jevtić.

Predstavnica Ministarstva zdravlja je dodala da projekat nije namenjen samo osobama sa invaliditetom.

„Oni jesu osnovna ciljna grupa, koja će biti proširena stanovništvom od 19 do 65 godina, odnosno biće uključene sve kategorije koje ne podležu članu 22. Zakona o stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti”, kazala je Slavica Jevtić.

Nedavno su u Ministarstvu zdravlja uručeni ugovori o dodeli finansijskih sredstava domovima zdravlja, među kojima i Domu zdravlja Smederevo, za sprovođenje projekata koji su namenjeni povećanju dostupnosti zdravstvene zaštite ranjivim populacionim grupama i unapređenju rada stomatološke službe.

Ukupna vrednost projekta sa kojim je konkurisao Dom zdravlja Smederevo je 1,85 miliona dinara, od kojih će 1,25 miliona obezbediti Ministarstvo zdravlja, a 600.000 lokalna samouprava.

Na osnovu potpisanog sporazuma o zajmu između Vlade Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Ministarstvo zdravlja je realizaciju projekta obezbedilo 12,5 miliona evra, a na konkursu su izabrana 22 projekta domova zdravlja, između ostalih i projekat smederevskog Doma zdravlja.

Izvor: Smederevo.org.rs