Osuđeni zbog silovanja „cimera” u ćeliji


29. oktobar 2016. HRONIKA – Izvor: Politika – Pritvorska ćelija broj 47 Okružnog zatvora u Smederevu od kraja 2015. pa do sredine februara ove godine bila je soba „horora”. Iza brave ove prostorije, prema navodima iz optužnice Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, dva meseca odvijale su se najbrutalnije scene silovanja, zlostavljanja i mučenja za koje stražari, po svemu sudeći, nisu znali.

Zbog ovih krivičnih dela nedavno su osuđena dvojica tadašnjih pritvorenika iz pomenute pritvorske ćelije. Milanu Jovanoviću (23) iz Smedereva, za produženo krivično delo silovanja Viši sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina, a Nenad Jeremić (32) iz sela Mihajlovac, osuđen je na pet i po godina zatvora. Njihova žrtva bio je Dalibor J. „ cimer” iz pritvora.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je u aprilu optužnicu protiv Jovanovića i Jeremića zbog sumnje da su u više navrata uz batine i pretnje prinudili oštećenog na obljubu. Prema navodima iz optužnice, Jovanović je oštećenog više puta silovao, takođe uz pretnje i upotrebu sile. Žrtva je trpela i druge vrste brutalnog iživljavanja.

Tukli su ga, a Jovanović je oštećenom gurao dršku od metle u analni otvor dok ga je Jeremić terao da se svuče, a potom ga polio losionom po genitalijama i zapalio.

Milan Jovanović je pred zamenikom VJT delimično priznao izvršenje krivičnih dela, negirajući samo čin silovanja i brutalnosti sa drškom od metle.

Potvrdio je da je Jeremić zapalio genitalije oštećenom pri čemu je ovaj vrištao od bolova, pa mu je Jeremić držao ruku na ustima da ne bi čuli stražari. Optuženi Nenad Jeremić negirao je krivična dela, i naveo da je Dalibor J. sam sebi zapalio genitalije iz higijenskih razloga.

Oštećeni koji se tada u pritvoru našao kao osumnjičeni za „dilovanje” droge, izjavio je na saslušanju da su ga ova dvojica terala da se obesi jer nije za život. Tužilaštvu je ispričao dodatne brutalnosti kojima je bio izložen.

Sve to dešavalo se na očigled još dvojice pritvorenika koji su prilikom saslušanja, zameniku javnog tužioca uglavnom potvrdili da je žrtva trpela zlostavljanje i silovanje, s tim što je jedan od njih izjavio da „ nije dobro video, već je o tome slušao od osuđenih”. Ćutali su jer je i njima prećeno da bi mogli isto da prođu.

Prema nalazu veštaka neuropsihijatra, Jovanović i Jeremić „nisu umno zaostali, ne ispoljavaju znake trajnog ili povremenog duševnog oboljenja i u vreme izvršenja dela su bili sposobni da shvate značaj i posledice i upravljaju svojim postupcima”.

Jovanović je između dva suđenja pokušao samoubistvo trovanjem, nakon čega je smešten u zatvorsku bolnicu. Prvostepena presuda doneta je 19. oktobra i na nju postoji pravo žalbe.

„Ovo je jedinstven slučaju u smederevskom zatvoru, a koliko znam i u Srbiji, da neko bude osuđen za silovanje u pritvoru – izjavio je za „Politiku” sudija Marko Jocić, predsednik sudskog veća koje je Jovanovića i Jeremića prvostepeno osudilo za takvo krivično delo.