Održana 7.sednica Skupštine grada


18. decembar 2012. DRUŠTVO – U ponedeljak je održana 7.sednica Skupštine grada Smedereva, na kojoj je usvojen budžet grada Smedereva za 2013.godinu, ocenjen kao funkcionalan i održiv.

Skupština grada Smedereva je na početku zasedanja najoštrije osudila fizički napad na odbornicu, poslanicu i predsednicu Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Suzanu Spasojević, koja je prošlog utorka napadnuta u hodniku svoje zgrade.

Kao prva tačka dnevnog reda, bila je dodela novog odborničkog mandata Bojani Mitrović, apsolventu ekologije, prvoj na listi Ujedinjenih regiona Srbije posle Slaviše Perića, koji je na prethodnom zasedanju podneo ostavku.

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada Smedereva u ponedeljak našli su se predlozi akata iz oblasti finansija. Usvojen je projektovani budžet za 2013.godinu u iznosu od 2.960.000.000 dinara, a odbornici su prihvatili i informaciju o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima budžeta grada Smedereva za prvih devet meseci ove godine.

Tokom rasprave, posle predsednikovog izricanja tri opomene i oduzimanja reči, odbornici su doneli odluku o udaljenju predsednika odborničke grupe URS-a Milana Dopuđe sa sednice Skupštine grada Smedereva, koji je prethodno blokirao rad ne želeći da se udalji sa govornice.

Gradonačelnica je potom predložila da u pauzi zaseda Gradsko veće, nakon čega je doneta odluka da se sa dnevnog reda povuče predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Skupština je na sedmoj sednici usvojila Odluku o izmeni Odluke o organizaciji Gradske uprave grada Smedereva. Navedenom izmenom Odluke, predloženo je smanjenje broja organizacionih jedinica u Gradskoj upravi, sa dosadašnjih 15 na 8 organizacionih jedinica.

Data je saglasnost na odluke Upravnog odbora Javnog preduzeća za stambene usluge i toplifikaciju Smedereva o obezbeđenju dva dugoročna kredita, u cilju obezbeđenja sredstava za kontinuirano snabdevanje i nabavku mazuta, izmirenja duga i nastavka
redovnog poslovanja preduzeća.

Odbornici su se saglasili sa predlogom Odluke o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti, otuđenja pokretnih stvari u javnoj svojini, davanju u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja, prikupljanja pismenih ponuda i neposredne pogodbe.

Prihvaćena je i izmenjena Odluka o o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja. Član 40. Odluke o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja biće izmenjen i sporne odredbe koje se odnose na ustupanje životinja za naučno istraživački rad biće izbačene.

Prihvaćeni su nacrti rešenja iz oblasti imenovanja privremenog upravnog i nadzornog odbora Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju „Sunce“, imenovan je vršilac dužnosti direktora JP Sportski centar, kao i predsednik, zamenik predsednika i članovi UO Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i usvojena rešenja o imenovanju predsednika i članova Nadzornog odbora Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo i UO Apoteke Smederevo.

Skupština je prihvatila i zahtev Plivačko-vaterpolo kluba „Smederevo“ za korišćenje imena grada.

Sedma sednica Skupštine grada Smedereva završila je rad oko 22 sata, a zamenik predsednika je nagovestio do kraja godine održavanje još jedne sednice, na kojoj bi, pored ostalog, trebalo da se nađe predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Izvor: smederevo.org.rs