Održan parastos smederevskim dobrotvorima


15. maj 2013. DRUŠTVO – U znak sećanja na dobrotvore Smedereva, koji su svoj imetak zaveštali za dobrobit grada, nastavljena je tradicija održavanja parastosa ovdašnjim dobrotvorima.

Današnjem pomenu u hramu svetog velikomučenika Georgija prisustvovali su zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović, predsednik Skupštine grada Branče Stojanović i njegov zamenik Bogoljub Spasojević, direktori smederevskih obrazovnih i ustanova u kulturi.

Odlukom Opštine smederevske, koja je potvrđena Ukazom NJ.V. kralja Aleksandra Karađorđevića, za dobrotvore su proglašeni naši sugrađani prota Milutin N. Banić, Dina Mančić, Ljubica Mančić, Stevan Kuzmanović – Kršljanin, Petar Spasojević, Stevana Đorđević – Bižo, Jova Rašić, Gaja Čupić i dr Milutin Niketić.

Do kraja Drugog svetskog rata sredstva su namenski trošena, a predsednik opštine je davao parastos svakog 15. maja. Dosledno se staralo o njihovoj želji o upravljanju fondovima, održavani su njihovi grobovi o trošku opštine i ulice su nazvane njihovim imenima, zapisano je u knjizi „Testamenti” koju je 2007. godine objavio Istorijski arhiv u Smederevu, da bi sećanje na smederevske dobrotvore bilo otrgnuto od zaborava.

Pre nekoliko godina, nastavljena je tradicija održavanja pomena smederevskim dobrotvorima.

Izvor: smederevo.org.rs