Održan drugi „Ateljeu na otvorenom“


22. jul 2015. KULTURA – Ovog leta na Drugom „Ateljeu na otvorenom“ predstavilo se sadamnaestoro umetnika. Predstavljeni su ukrasni i upotrebni predmeti: slike, fotografije, razni ručni radovi, duborezi, slikana garderoba, nakit…

Na temperaturi koja je i na obali Dunava, preciznije u Dunavskom parku, u subotu posle 17 časova bila viša od 30 stepeni Celzijusa nije bilo lako nagovoriti učesnike Drugog „Ateljea na otvorenom“ da govore o svom kreativnom radu. Ipak, dve mlade Smederevke Milica Luković i Nataša Đoković, rekle su nam da u slobodno vreme izrađuju nakit „Luiđo“ .

– Radimo nakit, nešto je od kože, rekla nam je Milica, a Nataša dodala:- Ima tu i poludragog kamenja i žice: bakarne, posrebrene i mesingane. Nakit izrađujem nešto malo manje od godinu dana, a Nataša nešto duže od godinu dana. Sada ga prvi put izlažemo. Ima interesovanja, ali nam je važno da se predstavimo. Ovo radimo da bismo pokazale kreativnost, a svaka od nas dve ima svoj posao, svoju profesiju.

Član Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti „Mirjana Marjanović“ i u organizaciji „Ateljea na otvorenom“ Lidija Petrović ovoga puta nije predstavila nakit.

– Radim ručno oslikanu garderobu: majice, čarape, mašne, espadrile… Uglavnom radim po porudžbini, ali sam za ovaj Atelje nešto unapred pripremila. Nakit sada manje izrađujem, jer ima onih koji to rade bolje od mene – kazala je Lidija.

Ovog leta na Drugom „Ateljeu na otvorenom“ predstavilo se sadamnaestoro umetnika. Predstavljeni su ukrasni i upotrebni predmeti: slike, fotografije, razni ručni radovi, duborezi, slikana garderoba, nakit… Komentari Smederevaca su pozitivni. Muzički program bio je zanimljiv. Pevala je i veoma talentovana trinaestogodišnja devojčica Jelena Rajković. Posetioci su mogli da degustiraju hranu.

Udruženje postoji tri godine i osnovano je posle smtri smederevske slikarke Mirjane Marjanović.

-Njena želja je bila da pokrene rad ovog udruženja, a mi smo tu njenu ideju realizovali i sada radimo po njenim zamislima. Ideja ima mnogo, a najvažnije nam je da povežemo ljude koji će lepo da se druže. Udruženje ima 20 aktivnih članova, a imamo mnogo prijatelja koji nam pomažu u radu. Interesuju se i naši ljudi iz dijaspore. To su stari Smederevci – istakla je Dušanka Vučković, predsednica Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti „Mirjana Marjanović“.