Divlja kupališta – primamljiva, ali rizična


22. jul 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Šalinački bageri i dalje su među posećenijim kupalištima u okolini Smedereva. Kupači su često svesni rizika, ali na to veštačko jezero odlaze jer je jedina alternativa za rashlađenje u prirodi, van gradskog betona i asfalta. Dok većina posetilaca, decenijama krivi gradske vlasti što taj prostor nije uređeniji i bezbedniji, niko, ko je iole upoznat sa problemom, ne želi da preuzme odgovornost da od rizičnih i nepredvidivih dubina na Šalincu, napravi sigurno kupalište.

Na 40 stepeni u hladu i još deset preko na asfaltu, svaka je voda – dobra. Naši preci su obilato koristili Dunav, ali velika reka je oduvek bila ćudljiva i nepredvidiva, a sada je još i neuporedivo zagađenija. Zato se, na Dunavu i ovih dana tek tu i tamo po neko i rashladio, ali većih okupljanja na obali nema.

Oni koji imaju prevoz, radije se odlučuju za boravak na Adi, čistijem, ali i divljem dunavskom okruženju. Kompleks na Jugovu polako tone u zaborav i sve je zapušteniji, pa i tamo nema većeg broja kupača, mada je Zavod za javno zdravlje u Požarevcu, na osnovu uzetog uzorka, ustanovio da se voda može koristiti za kupanje.

Isti su i rezultati ispitivanja Šalinačkog jezera, ubedljivo najomiljenijeg alternativnog kupališta u Smederevu. Nakon izgradnje bazena, za nebrojene Smederevce, leto je mnogo podnošljivije, ali za one koji ne žele da budu okovani isijavajućim betonom na ekstremnim temperaturama i ne podnose gužvu, potraga za kupalištem u prirodnom ambijentu, završava se na Šalincu. Lepom i opasnom.

Jer, sa tim mestima, problem je odvajkada isti – niko ne garantuje bezbednost niti snosi odgovornost za nesreće bez kojih, gotovo nije protekla ni jedna sezona. Ovo stoga što i nije reč o uređenim kupalištima, o kojima neko ozbiljno vodi računa, planiranim za tu vrstu upotrebe i u nadležnosti stručnjaka, pa su višedecenijske povike na račun grada i vlasti u ovom slučaju neopravdane.

Jednostavno – Šalinac je divlje kupalište i nije reč ni o kakvom jezeru, već povećoj rupi koja je ostala nakon iskopavanja šljunka. Vlasnici i zakupci oklolnog kafića često su se menjali i uvek isticali da nisu odgovorni ni za šta, osim uslugu u lokalu i prostor plaže. Ipak, ne smeta im činjenica da zarada počiva na posetama mestu koje je opasno i gde neopreznost i neznanje neretko uzimaju danak.

Pošto nema odgovornosti, nema ni bilo kakve organizovane službe nadzora, spasilaca koji bi pritekli u pomoć. Međutim, ništa od pomenutog, ne sprečava Smederevce da svakodnevno, pritisnuti žegom, spas potraže na Šalincu jer je to, kako kažu, jedino mesto gde se uz nešto lakši vazduh u prirodi, mogu prekratiti tropski dani:

-Na Šalinac idem godinama, bila sam i prošlog vikenda. Voda je čista, topla, ali je prilaz dosta zapušten kao i deo plaže, osim skromno uređenog lokala gde se može kupiti piće, kokice i sladoled, ali hrane nema.

Znam da nije bezbedno, ali iskreno, to mesto ne bih ni preporučila nekome ko nije dobar plivač. Deo koji ne bi trebalo prelaziti je obeležen i mislim da to treba poštovati. Ima rizika, ali opet, tamo ćete videti ljude svih generacija, porodice, decu. Uostalom, svuda treba biti oprezan, gde god da se kupate, verujem da je Dunav još opasniji. Na bazen zaista ne želim, pretoplo je, nigde zelenila, hladovine i velika je gužva. Šteta što se ništa ne radi kako bi se malo bolje uredilo i organizovalo kupalište na Šalincu, kada već ljudi redovno dolaze, onda bi nešto moralo i da se učini – kaže naša tridesetdevetogodišnja sugrađanka Lara Krsmanović dodajući da su u Kovinu, mnogo manji prostor, poznat kao Šljunkara, preuredili odlično. I to je, s obzirom na blizinu, jedno od mesta gde Smederevci povremeno provedu pakleno popodne. Koliko je bezbedno nije poznato, ali je očigledno da je prostor kraj vode, sređeniji, ima prilaz, parking mesta, brojne lokale, restorane i barove.

Još jedno popularno mesto za kupanje je jezero kraj motela Jatagan na putu za Požarevac, udaljeno manje od 20 kilometara od Smedereva. Međutim, za to kupalište niko čak nije ni tražio uzorkovanje pa nema odgovora na pitanje da li je voda ispravna za kupanje i kakav je kvalitet iste.