Odbojkašice Smedereva u Prvoj ligi Srbije


12. avgust 2015. SPORT – Izvor: Naše novine – Odbojkašice Smedereva sezonu 2014/2015 okončale su na četvrtom mestu. Želja Uprave ŽOK Smederevo bila je plasman u Prvu ligu ali je taj cilj nažalost ostao neostvaren. Smederevke su u poslednjih nekoliko godina pokušavale da se domognu ovog stepena takmičenja ali je uvek malo nedostajalo. Sticajem okolnosti, odnosno odustajanjem Radničkog od takmičenja u Prvoj ligi Srbije ostalo je jedno mesto. Na raspisani konkurs javila se ekipa Smedereva i od sredine oktobra naš grad će po prvi put imati žensku odbojkašku ekipu u prvoligaškoj konkurenciji. Predsednik kluba Dragan Lovre, jedan od najzaslužnijih što se ekipa našla u ovom stepenu takmičenja napominje da je ove sezone cilj opstanak u Prvoj ligi Srbije. Posao neće biti lak jer iz lige ispada četiri kluba.

– Želimo opstanak i plasman među prvih pet, šest ekipa. Za nas je sve ovo nepoznanica jer do sada nismo imali predstavnika u prvoligaškoj konkurenciji. Da bi ostvarili plan, a to je opstanak u ligi, angažovali smo dve nove igračice, Anu Mariju Mitrović iz OK Beograd koja igra na poziciji korektora i Milicu Jeremić, dosadašnju igračicu OK Poštar, koja nas je pojačala na mestu srednjeg blokera. Do sada nismo imali adekvatnu podršku od grada ali se nadam da će se stvari sada promeniti jer smo prvoligaši – nada se prvi čovek ŽOK Smederevo.

U novoj takmičarskoj sezoni boje ŽOK Smederevo braniće dizači Ana Popović i Anđela Živković, korektori Ana Marija Mitrović i Milica Jovanović, primači Gordana Bučan, Bojana Mitrović, Đurđa Mrvić, Marija Vidaković, Tijana Žikić, na poziciji libera biće Maja Raković i Ruška Radovanov, zatim srednji blokeri Milena Stevanović, Tanja Ratković, Milijana Gojković, Milica Terzić, a treneru će pokušati da se nametne Nikolina Bogdanović. U zavisnosti od obaveza na fakultetu očekuje se da treneru na raspolaganju povremeno budu Vera Lovre, Vanja Vukasović i Dragica Smolović.

Trener Milan Paunović okupio je ekipu u ponedeljak i očekuje da će uz dobar rad doći i dobri rezultati. Poznaje sastav lige i smatra da u ŽOK Smederevo u ovom trenutku može da se nosi sa većinom timova.

– Čeka nas naporan rad, pre svega na sticanju kondicije i snage, a nešto kasnije i sa loptom. Prošle godine smo formirali ekipu koja nas nije razočarala. Procenili smo da moramo da se pojačamo na poziciji korektora i srednjeg blokera i to smo uradili. Nećemo da se kockamo sa opstankom u ligi. Ako bude trebalo pojačaćemo se u dopunskom prelaznom roku.
Osim Milana Paunovića, u stručnom štabu ŽOK Smederevo radiće Dušan Kalinić kao pomoćni trener i Miloš Pribić na mestu asistenta i analitičara ekipe. Članovi Prve lige Srbije u sezoni 2015/2016 su As i Beograd iz Beograda, Eatom Srem Tempo iz Sremske Mitrovice, Fok i Futog iz Futoga, Ivanjica, Klek, Kolubara iz Lazarevca, Student iz Niša, Takovo iz Gornjeg Milanovca, Valjevo i Smederevo.