Obeležavanje Svetskog dana zaštite životinja


03. oktobar 2012. DRUŠTVO – U četvrtak 4. oktobra, u Dunavskom parku u Smederevu, biće organizovana još jedna akcija udomljavanja pasa iz Prihvatilišta JKP “Zelenilo”.

Zainteresovani Smederevci će u periodu od 16 časova i 30 minuta do 18 časova imati mogućnost da za sebe odaberu kućnog ljubimca i tako pokažu humanost i udome pse lutalice koji im toga dana budu prirasli za srce.

Njihov zadatak je da prihvate obavezu brige o ljubimcu tako što će mu obezbediti uslove primerene vrsti i osobinama.

Udomiti psa iz prihvatilišta ne znači samo da ste sebi pribavili ljubimca, već i veliku odgovornost za njegovo zdravlje ali i eventualnu štetu koju on može naneti drugim licima ili životinjama.
Ovoga puta povod za akciju je Svetski dan zaštite životinja koji se u celom svetu obeležava od 1931. godine, kako bi se skrenula pažnja na njihov položaj.
Na ovaj dan, sve organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje u svetu otvaraju svoja vrata za posetioce, organizuju informativno-edukativne štandove, radionice, razne vrste edukacija i prikupljanje donacija.

Zakonom o dobrobiti životinja predviđena je i odgovarajuća obuka državnih službenika u primeni propisa i inicijativa države na podizanju svesti o značaju zaštite životinja.
Podsećamo da je čovek tokom godina istrebio mnoge životinjske vrste uništavajući njihova staništa i eksploatišući ih radi profita i zabave.

Mnogo je kućnih ljubimaca koji pate i umiru odbačeni na ulicama ili u prepunim azilima.
Uznemiruje i podatak da preko 50 miliona životinja godišnje bude ubijeno samo zbog eksploatacije krzna.
Nadamo se da će se i naši sugrađani aktivno uključiti u obeležavanje Svetskog dana zaštite životinja i da će u četvrtak pokazati svoju humanost na delu.

Izvor: smederevo.org.rs