Novogodišnji koncert hora Viva Vox


20. decembar 2016. KULTURA – Najpoznatiji domaći akapela sastav, hor Viva Vox, održaće u subotu, 24. decembra u Smederevu novogodišnji koncert u Velikoj dvorani Centra za kulturu sa početkom u 20 časova.
Hor Viva Vox iz Beograda, predvođen dirigentkinjom Jasminom Lorin, postoji od 9. maja 2005. godine, a 2009. godine u svoje nastupe uvodi ritmičku podršku bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitiraju zvuci bubnjeva i perkusija, i okreće se izvođenju popularne muzike isključivo glasovima, bez instrumentalne pratnje (a cappella).

Ova kombinacija čini ih jedinstvenim u našoj zemlji.

Širu popularnost u zemlji i svetu stekli su u julu 2011. godine, kada je video snimak njihovog izvođenja pesme Du hast nemačkog benda Rammstein postao viralni hit na društvenoj mreži YouTube. Usledio je koncert u beogradskom Sava Centru 1. decembra 2011. godine, za koji su karte bile rasprodate već dve nedelje unapred. Na ovom koncertu prvi put su u svom maniru izveli miks pesama britanskog benda The Prodigy koji je po popularnosti nadmašio njihovu obradu pesme Du hast. Samo godinu dana kasnije, početkom decembra 2012, Viva Vox je pred prepunom velikom salom Sava Centra održao ne jedan, već tri koncerta u nizu. Ostatak sveta dobio je priliku da ih sluša uživo na turnejama u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Belorusiji i mnogim drugim zemljama, a domaća i regionalna publika na koncertima koje neprestano održavaju širom Srbije, ali i na festivalima kao što su Belgrade BeerFest, Exit i Sea Dance.

Vrhunac njihove dosadašnje karijere predstavlja koncert u sali Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija povodom proslave Srpske nove godine 14. januara 2013. godine, kojim su preuzeli odgovornu ulogu kulturnih ambasadora naše zemlje pred celim svetom. Kao jedini muzički sastav iz Srbije koji je ikada nastupio u ovoj dvorani, Viva Vox se pridružio listi probranih svetskih muzičara kojima je pripala ta velika čast. Drugi koncert koji je obeležio karijeru hora bio je nastup u Velikoj hali naroda u Pekingu, pred velikim borjem visokih državnih funkcionera Kine.
U okviru proslave desetog rođendana hora, osim izlaska prvog spota i albuma, Viva Vox je održao najveći koncert u dosadašnjem toku karijere – 9. maja 2015. u beogradskoj Kombank Areni.

U Smederevu su imali celovečernji koncert na Gradskom trgu u sklopu manifestacije Smederevska jesen pre pet godina. Ulaznice za njihov prvi koncert u Centru za kulturu po ceni od 900 dinara možete kupiti na biletarnici ove ustanove, a sve informacije možete dobiti putem telefona telefona 064/829-5345.