Novogodišnji i božićni program u Smederevu


19. decembar 2016. KULTURA – Pod sloganom „Centar grada je centar sveta ako se ukrasi dušom deteta“ koji je osmislio poznati dečiji pesnik Mošo Odalović, u Smederevu će se u periodu od 21. decembra ove do 13. januara sledeće godine održavati novogodišnji i božićni programi.

U organizaciju i realizaciju bogatog programskog sadržaja uključene su gradske ustanove kulture, Predškolska ustanova „Naša radost“, nekoliko kulturno-umetničkih društava sa teritorije Smedereva, smederevske škole, Ustanova za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju „Sunce“, Dom za stare, udruženja žena, kao i brojni saradnici koji će svojim umetničkim veštinama doprineti animaciji javnog prostora.

Najveći deo planiranih aktivnosti realizovaće se na gradskom trgu, u Galeriji savremene umetnosti Smederevo i Vinskom gradu, a pojedini programi kulturno-obrazovnog karaktera održaće se u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Istorijskom arhivu Smederevo i Centru za kulturu Smederevo. Celokupni program pripremljen je sa idejom da, pre svega, ponudi deci zanimljive, maštovite, dinamične sadržaje, da ih animira i uputi na kreativne aktivnosti, kao i da mališanima praznično doba učini što radosnijim, lepšim i razigranijim. Predstave za decu, kreativne radionice, karnevalski sadržaji biće u znaku novogodišnjih, zimskih i bajkovitih motiva, a naši mali sugrađani imaće prilike da se druže sa junacima iz crtanih filmova i bajki, klovnovima, žonglerima, da učestvuju u ukrašavanju novogodišnjih jelki, da uživaju u poeziju njima posvećenoj. U centru grada tokom perioda održavanja programa moći ćemo da čujemo zvuke pop i rok hitova, starogradsku, narodnu muziku i muziku komponovanu za decu, kao i da obiđemo bazar rukotvorina.

Pokrovitelj novogodišnjih i božićnih programa je Grad Smederevo.