Novi kamion u voznom parku JKP Čistoća


03. decembar 2015. DRUŠTVO – Javno komunalno preduzeće Čistoća Smederevo od prvog decembra u voznom parku ima još jedno vozilo za prikupljanje smeća, nabavljeno iz sopstvenih sredstava, u vrednosti oko 5 miliona dinara.

Vozilo za specijalne namene predstavljeno je gradonačelnici Smedereva dr Jasni Avramović, koja je čestitala rukovodstvu, sindikatima i radnicima Čistoće nabavku kamiona, ali i na dosadašnjim uspesima u radu ovog preduzeća.

„Preduzeće je uspelo iz svojih sredstava da kupi kamion i buldozer ove godine, nabavili su oko 40 kontejnera, plus 20 koliko je donirala ASA, koja je za 21 milion čistila divlju deponiju u Radincu. Ono što planiramo do marta sledeće godine, jeste 100 „zelenih ostrva”, tako da će naši Smederevci imati na svakom koraku kontejnere za selekciju otpada. Preduzeće za narednu godinu planira nabavku još jednog ovakvog kamiona, a planiramo da Čistoća uradi i Centar za reciklažu za šta će nam biti potrebno oko 2 miliona evra. Razgovarali smo sa potencijalnim partnerima, ali bi svako njihovo angažovanje poskupelo iznošenje smeća, a mi to ne želimo, tako da smo rešili da sami radimo selekciju otpada. Počećemo sa „zelenim ostrvima” na kućnom pragu, a zatim i u Centru za selekciju, a ono što ostane od organskog otpada, oko 20 odsto, videćemo da izvozimo na neku deponiju, u zavisnosti od ponude. Ono što nam je namera, jeste da grad bude čistiji, da rešimo problem i u gradu i u selima. Radinac je već dobio kontejnere, a plan je da smeće iznosimo iz svih sela. Sugrađani moraju da budu svesni da jedna ovakva usluga mora i da se plaća, kako bi uspešno zaštitili i naše reke i oranice”, istakla je gradonačelnica.

„Kamion je Mercedesovo vozilo novije generacija, koje se retko viđa na ulicama širom Srbije. Njegova nabavka, iz sopstvenih sredstava, je veliki uspeh ne samo Čistoće nego i našeg osnivača i jedna je u nizu pozitivnih stvari. Pored nabavke buldozera, uskoro završavamo standardizaciju preduzeća, čime dokazujemo da je JKP Čistoća jedno od najboljih, ako ne i najbolje komunalno preduzeće u gradu. Čistoća u svom parku ima više od 20 vozila, od kojih je 5 autosmećara. Cena ovog vozila iznosi oko 5 miliona, sa PDV-om”, rekao je Petar Disić, zamenik direktora i izrazio očekivanje da će u narednoj godini preduzeće nabaviti još jedno ovakvo vozilo, kako bi mogli da rade i u seoskim mesnim zajednicama.

Gradonačelnica je pohvalila Čistoću kao jedno od retkih preduzeća koje u ovoj godini posluje pozitivno i naglasila da se od janura očekuje ujedinjenje tri preduzeća – Čistoće, Pijaca i Zelenila, što će značiti ozbiljnije održavanje komunalnih delatnosti i tom kontekstu se osvrnula na poslovanje Parking servisa.

„Parking servis je počeo dobro da radi, u novembru su imali prihod od 5,2 miliona, što je bolji rezultat u odnosu na prethodni period kada su prihodovali između 4,2 i 4,3 miliona dinara. Do pre šest meseci, unazad nekoliko godina, prihod je iznosio 2,3 miliona. Gde su ostalih 3 miliona nestajali, pitanje je za neke druge organe i u to se ne bih mešala. Evidentno je da Parking servis može da bude stabilno preduzeće i može da stvara profit od najmanje 20 miliona godišnje. Takođe, radnici Parking servisa su prošlog meseca, u jednoj nedelji, primili dve plate, jednu redovnu i jednu zaostalu koja im se duguje. Tokom decembra će takođe primiti dve plate i nadam se da Parking servis isplati svoja dugovanja radnicima do marta. Kada budu isplatili svoja dugovanja, novoformiranom preduzeću priključiće se i Parking servis. Tako će sav novac iz suficita, očekujemo najmanje 20 miliona samo od parkinga, biti uložen u nova sredstva i unapređenje komunalne delatnosti u gradu. Već tokom 2016. godine, Parking servis će na zemljištu Bolnice izgraditi garažu, čiji će jedan sprat biti namenjen lekarima i medicinskom osoblju, a jedan sprat biće namenjen građanstvu, tako da se nadam da ćemo na taj način rešiti gužve ispred Bolnice. Planiramo da se takva garaža napravi i na potezu Slobodne zone, jer danas tamo radi 1.100 ljudi, a sledeće godine očekujemo na tom potezu još 1.500 radnika. Ovaj grad postaje jedan ozbiljan industrijski grad. Razvoj industrije, rešavanje egzistencijalnih pitanja, a to je zapošljavanje, prate i potrebu za boljom komunalnom delatnošću”, zaključila je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

Izvor: smederevo.org.rs