Najbolja predstava je „39 stepenika“


11. jul 2015. KULTURA – Dodelom nagrada, reprizom predstave „Duge noći i crne zastave“ i koncertom rok krupe Generacija 5, večeras (11. jul) se u Smederevu završava drugi pozorišni festival Teatar u tvrđavi.

Program počinje u 21 sat, dodelom festivalskih nagrada. Nagrada Mlada nada dodeliće se Dejanu Dediću za ulogu Puka u predstavi „San letnje noći“ Pozorišta „Boško Buha“, a dobitniku će biti uručena statueta sa likom Mare Branković. Najbolja predstava festivala je „39 stepenika“ istog pozorišta i pripašće joj statueta Despota Đurđa, dok je po oceni publike, najbolje glumačko ostvarenje pokazala Ljiljana Stjepanović, u ulozi Leposave u predstavi „Ženidba i udadba“ Pozorišta na Terazijama i pripašće joj statueta Tvrđave. Laureati će pored statuete biti nagrađeni i odgovarajućim novčanim iznosim.

Predstave je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Branka Pujić, dramski umetnik i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Tamara Dragičević, dramski umetnik i Ferid Karajica, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

A najveći broj glasova smederevske publike po festivalskoj večeri dobili su sledeći glumci: Ivana Jokić za ulogu Vile, duha vode, u predstavi „Duge noći i crne zastave“ u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, Šabačkog pozorišta i Grada Smedereva, Dejan Dedić za ulogu Puka u predstavi „San letnje noći“ Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, Ljiljana Stjepanović za ulogu Leposave, majke blage naravi u mjuziklu „Ženidba i udadba“ u izvođenju Pozorišta na Terazijama, Suzana Grujić za ulogu Irine Nikolajevne Arkadine, po mužu Trepljeve, glumice, u predstavi „Galeb “ Narodnog pozorišta Leskovac i Andrija Milošević za ulogu drugog Komičara u predstavi „39 stepenika“ u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda. Sve pomenute predstave bile su u zvaničnoj festivalskoj konkurenciji.

Festival je i ove godine održan pod sloganom Kretanje, ostavši veran veran klasičnom pozorištu i veštinama profesije.

Predstavu „Duge noći i crne zastave“ po romanu Dejana Stojiljkovića, jednog od najistaknutijih domaćih pisaca mlađe generacije, večeras snima Radio televizija Srbije, redakcija dramskog programa i biće emitovana oktobra meseca u okviru TV teatra, čiji je urednik Dragana Bošković.

Osim, po prvoj koprodukciji, ovogodišnji festival biće upamćen i po rekordnoj poseti. Zaključno sa sinoćnjom, na predstavama je bilo više od 4.500 gledalaca.

Muzička završnica festivala pripašće rok notama legendarne grupe Generacija 5, a Organizacioni odbor festivala doneo je odluku da, u subotu od 23 sata, ulaz na ovaj koncert bude slobodan.