Nagrade sa Nušićevih dana


17. april 2014. KULTURA – Laureati 31. Nušićevih dana u Smederevu su Goran Jevtić za najuspešnije glumačko ostvarenje, za ulogu Živke u predstavi “Gospođa ministarka” pozorišta Boško Buha i Vlasta Velisavljević koji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru.

Priznanje su dobile i predstave dva beogradska pozorišta “Rođendan gospodina Nušića”, Zvezdara teatra i Gospođa ministarka, pozorišta Boško Buha.

Najbolja predstava po oceni stručnog žirija 31. Pozorišnog festivala “Nušićevi dani” je “Rođendan gospodina Nušića” u režiji Nebojše Bradića, po tekstu Dušana Kovačevića.

Najvišu ocenu publike 4,83 dobila je predstava “Gospođa ministarka” u režiji Tatjane Mandić Rigonat, prema dramskom tekstu Branislava Nušića, u izvođenju Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

Novoustanovljenu nagradu za najuspešnije glumačko ostvarenje festivala, nazvanu imenom pozorišnog kritičara Milosava Buce Mirkovića, koji je preminuo prošle godine, žiri je dodelio Goranu Jevtiću za ulogu Živke u predstavi “Gospođa ministarka”, koju je smederevska publika proglasila za najbolju.

Stručni žiri u sastavu Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj, predsednik žirija i članovi Jelica Sretenović, dramska umetnica i Dragoslav Mandić, profesor književnosti iz Smedereva odluke o najboljoj predstavi i najboljem glumcu festivala doneo je jednoglasno.

Nagrade će dobitnicima biti uručene večeras u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, nakon čega će biti izvedena predstava “Ne šetaj se gola!”.

U njoj pored ovogodišnjeg dobitnika Nušićeve nagrade za životno delo Vlaste Velisavljevića, igraju još i Milan Lane Gutović, koji je to priznanje dobio 2005. godine, zatim Ana Sakić, Milan Tomić i Borivoje Nenić.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Srbije i Grad Smederevo. Festival su pomogli Banka Inteza, Telekom Srbija i DDOR Novi Sad.